Νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται από σήμερα 15 Μαρτίου στις τιμές των καυσίμων καθώς και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – συγκεκριμένα από το 19% στο 21% και από το 9% στο 10% αντιστοίχως. Οι νέοι συντελεστές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση στις καταναλώσεις πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες ήταν ήδη μειωμένες στην διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.Η εφαρμογή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 21% θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της τιμής της αμόλυβδης κατά 2 με 3 λεπτά ανά λίτρο
Νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται από σήμερα 15 Μαρτίου στις τιμές των καυσίμων καθώς και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – συγκεκριμένα από το 19% στο 21% και από το 9% στο 10% αντιστοίχως.

Οι νέοι συντελεστές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση στις καταναλώσεις πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες ήταν ήδη μειωμένες στην διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.Η εφαρμογή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 21% θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της τιμής της αμόλυβδης κατά 2 με 3 λεπτά ανά λίτρο.

Έτσι, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί πλέον στην περιοχή των 1,40 ευρώ, έναντι περίπου 1,37 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.Οι καταναλώσεις πετρελαιοειδών κινήθηκαν αυξητικά σε πόλη την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2009 και, συγκεκριμένα, με ρυθμούς 2% και πλέον.Ωστόσο, στην συνέχεια η τάση περιορίστηκε και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρεται σε κλείσιμο της απελθούσης χρονιάς με οριακή μείωση στις καταναλώσεις.

Ως προς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η επίπτωση από την μετάβαση σε συντελεστή ΦΠΑ 10%, έναντι 9% που ίσχυε μέχρι χτες, θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιβάρυνση της τάξης των 2 ευρώ ανά 4μηνο λογαριασμό μίας μεσαίας οικογένειας που καταναλώνει περί τις 1750 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, από τις 2 Μαϊου, ένας ανάλογος λογαριασμός της ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με περίπου 10 ευρώ ακόμη, λόγω της εφαρμογής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια. Η κατανάλωση ηλεκτρισμού πέρσι ήταν κατά 5,5% χαμηλότερη εν συγκρίσει προς εκείνη της προπέρσινης χρονιάς, με υποχώρηση περί το 10,5% και το 3,4% στις βιομηχανίες και σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις αντιστοίχως.

Η πτωτική τάση στην κατανάλωση διατηρείται ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, ωστόσο στην διάρκεια του Ιανουαρίου, τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ είχαν δείξει ότι αυτή περιορίζεται σε οριακά επίπεδα, με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 30 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας να εμφανίζεται, μάλιστα, οριακά αυξημένη.