Τις επόμενες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς του ποσοστού της Enel στην Endesa Hellas (το 50,01%) από τον όμιλο Μυτιληναίου. Το deal αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την ελληνική εταιρεία

Τις επόμενες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς του ποσοστού της Enel στην Endesa Hellas (το 50,01%) από τον όμιλο Μυτιληναίου. Το deal αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την ελληνική εταιρεία, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το τίμημα για την απόκτηση του 50% θα είναι κατά 60% χαμηλότερα από το ποσό που είχε καταβάλει η ισπανική Endesa.

Με την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Endesa Hellas o όμιλος Μυτιληναίος αυξάνει τόσο τη σημερινή αποτίμησή του όσο και τα μελλοντικά του μεγέθη.

Σύμπραξη
Υπενθυμίζεται ότι η Endesa Hellas ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2007 από τη σύμπραξη των ομίλων Μυτιληναίου και Endesa. Το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει:

Τον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και Θερμότητας με φυσικό αέριο (334 MW CHP ).

Την εμπορική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην περιοχή της Βοιωτίας (444 MW CCGT είναι υπό κατασκευή - με έναρξη λειτουργίας το Νοέμβριο του 2010).

Την εμπορική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην περιοχή της Κορίνθου (437 MW CCGT - υπό κατασκευή - έναρξη λειτουργίας Αύγουστος 2011).

Εμπορική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην περιοχή του Βόλου (437 MW CCGT - έναρξη λειτουργίας Ιανουάριος 2013).

Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (ισχύος 1.000MW), από τα οποία σε λειτουργία είναι 45MW.

Επίσης άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας για 310MW, πλατφόρμα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άδεια παραγωγής 600 MW ανθρακικής μονάδας στη Βοιωτία.

Αναβάθμιση
Σε συνάρτηση με τις εξελίξεις αυτές, αναβαθμίζει στα 6 από 4,8 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Cheuvreux, λόγω της αύξησης της αποτίμησής της σε ενέργεια και μεταλλουργία, διατηρώντας τη σύσταση «οutperform».

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Μαρτίου η Cheuvreux επισημαίνει ότι η αλλαγή στην τιμή-στόχο αντανακλά την υψηλότερη αποτίμηση στους κλάδους της κατασκευής μονάδων ενέργειας και της επεξεργασίας αλουμινίου.

Προβλέψεις
Στην έκθεση αναβαθμίζονται οι προβλέψεις για την κερδοφορία του ομίλου στο χρονικό διάστημα 2010 - 2011 κατά μέσο όρο 22%, καθώς τα κέρδη αναμένεται να ωφεληθούν από την επίδοση της Μέτκα αλλά και από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το Αλουμίνιο θα έχουν θετική επίδραση στην κερδοφορία. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν για την εταιρεία θα επιλυθούν: τα τιμολόγια της Αλουμίνιον, το πλαίσιο λειτουργίας της CHP, ο συνέταιρος στον τομέα του ηλεκτρισμού, η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα νέα projects για την ΕΛΒΟ θα τακτοποιηθούν από τη διοίκηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 17/3/2010)