Δύο φορές την εβδομάδα ένας πιλότος ελικοπτέρου σηκώνεται από ένα απομονωμένο αεροδρόμιο της Οκλαχόμας, κάνει μερικούς γύρους φωτογραφίζοντας και επιστρέφει. Αυτές οι φωτογραφίες πωλούνται σε traders στην αμερικανική αγορά πετρελαίου, οι οποίοι τις αναζητούν με το ίδιο πάθος με το οποίο οι εκδότες περιοδικών ψάχνουν φωτογραφίες των πλούσιων και διάσημων.
Δύο φορές την εβδομάδα  ένας πιλότος ελικοπτέρου σηκώνεται από ένα απομονωμένο αεροδρόμιο της Οκλαχόμας, κάνει μερικούς γύρους φωτογραφίζοντας και επιστρέφει. Αυτές οι φωτογραφίες πωλούνται σε traders στην αμερικανική αγορά πετρελαίου, οι οποίοι τις αναζητούν με το ίδιο πάθος με το οποίο οι εκδότες περιοδικών ψάχνουν φωτογραφίες των πλούσιων και διάσημων.

Οι κάμερες που είναι τοποθετημένες στο συγκεκριμένο ελικόπτερο τραβούν φωτογραφίες και videos από το Cushing, τον αμερικανικό σταθμό στον οποίο μεταφέρονται τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Οι αλλαγές στα αποθέματα που βρίσκονται στο Cushing μπορούν να  ανεβοκατεβάσουν κατά αρκετά δολάρια την τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex) και ως εκ τούτου τονα μπορούν να ξέρουν -έστω και κατά προσέγγιση- τον αριθμό των αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους traders του Nymex.

Για πολλά χρόνια η αγορά στηριζόταν στις ανακοινώσεις του Αμερικανού  Πετρελαϊκού Ινστιτούτου (API) σχετικά με τα αποθέματα των ΗΠΑ. Το API ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση τον ακριβή αριθμό των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, βάσει των στοιχείων που έχει από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Όμως, οι traders προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, χρησιμοποιώντας μεθόδους στιλ James Bond. Το ελικόπτερο που προαναφέρθηκε έχει ενοικιαστεί από την εταιρία Genspace, η οποία παρέχει data για την αγορά πετρελαίου. Το ελικόπτερο  τραβά ασπρόμαυρες αλλά και υπέρυθρες εικόνες από τα 322 τάνκερ που είναι αραγμένα στο Cushing. Με αυτόν τον τρόπο όσοι τις εξετάζουν μπορούν να αποφασίσουν πόσα βαρέλια πετρελαίου είναι αποθηκευμένα σε αυτά τα τάνκερ.

Περίπου  30 μεγάλοι traders, από πετρελαϊκές εταιρίες έως hedge funds, έχουν γίνει συνδρομητές της  Genspace ώστε να έχουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες εικόνες, όπως αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρός της, κ. Abudi Zein. Τα στοιχεία δίνονται στους traders πριν το API δώσει στη δημοσιότητα τη δική του εκτίμηση.

Τα αποθέματα του Cushing ήταν ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών. Η πτώση της ζήτησης που ξεκίνησε το 2009 εξαιτίας της κρίσης οδήγησε σε υποχώρηση κατά 34 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου.
(από το www.euro2day.gr/ Financial Times)