Η τρέχουσα κρίση, που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαναγκάζει τώρα το Βερολίνο να κάνει στροφή 180 μοιρών. Ουδείς πλέον ενδιαφέρεται για τα στυγερής λιτότητας μέτρα -τα τωρινά και τα επόμενα- της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για αποτυχία και βαθιά ύφεση.

Η τρέχουσα κρίση, που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαναγκάζει τώρα το Βερολίνο να κάνει στροφή 180 μοιρών. Ουδείς πλέον ενδιαφέρεται για τα στυγερής λιτότητας μέτρα -τα τωρινά και τα επόμενα- της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για αποτυχία και βαθιά ύφεση. Στα μάτια τους το ελληνικό κράτος βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν από την αθέτηση υποχρέωσής του, το τεχνικό default ή, σε απλά ελληνικά, προ της χρεοκοπίας. Επομένως, στα μάτια των αγορών, αυτό που μετράει είναι αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη και ικανή να διασώσει την Ελλάδα.

Το Βερολίνο δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπέρ της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση. «Θα είμαστε ανοιχτοί σε μια παρέμβαση του ΔΝΤ εάν αυτό θα ήταν απαραίτητο», δήλωσαν. Η διαδικτυακή έκδοση των Financial Times επικαλέστηκε αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης που δήλωσε: «Εάν η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, να προσέλθει στο ΔΝΤ». Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκρινε ότι ένα τέτοιο διάβημα θα αποτελούσε παραδοχή(!) αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως, η τεχνική βοήθεια που το ΔΝΤ δίνει ήδη στην Αθήνα, έχει μελετηθεί στο Βερολίνο και αρέσει η ιδέα της διάσωσης του ελληνικού ναυαγίου από τον διεθνή Οργανισμό! Αλλωστε και μέχρι προχτές ο κ. Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο άφηναν διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Αλλά από χτες άλλαξαν πάλι τροπάριο.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν ζητάει ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, η ύστατη επιλογή.

Το Βερολίνο, ωστόσο, διατηρεί την επίσημη γραμμή του των τελευταίων ημερών. «Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και είναι πάντα: το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας (στην Ελλάδα) δεν τίθεται, και δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση» προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Καγκελαρίας που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάντως, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ελπίζει! Αφού χαρακτήρισε θετικό το μήνυμα που βγήκε από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Eco/Fin, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περιμένει την επιβεβαίωση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα σήμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν κατοικείται από έναν ανεύθυνο λαό, αλλά παίρνει αποφάσεις τις οποίες τηρεί.

Δηλαδή, αφού ξέχασε τις καταγγελίες του περί ελλείμματος αξιοπιστίας, μίλησε για την Ελλάδα της ευθύνης και του φιλότιμου(!) και της κυβέρνησής του που κάνει ό,τι μπορεί για τη χώρα και το μέλλον της. Και η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ευτυχώς...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανέφερε στους συνομιλητές του ότι το διακύβευμα της κρίσης είναι αν υπάρχει βούληση και τόλμη να τεθούν οι αγορές στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο. Και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά να δανείζεται με κανονικούς όρους, ώστε να μη χάνεται ο κόπος του ελληνικού λαού με τον δανεισμό με υπερβολικά επιτόκια.

Εντάξει... Αλλά η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα οικονομική βοήθεια. Αλλά μην το πείτε στον κ. πρωθυπουργό.

Τίποτε δεν αποκλείει το ΔΝΤ από το να συμφωνήσει να εργαστεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ελληνικού πακέτου σωτηρίας - κι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν δεν δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Μακάρι.

(από την εφημερίδα «Καθημερινή», 19/3/2010)