Μείωση Πωλήσεων κατά 4,65% στα Πετρελαιοειδή το 2009

Μειωμένες κατά 4,65% εμφανίζονται το 2009 οι πωλήσεις πετρελαιοειδών από τα εγχώρια διυλιστήρια, προς επιβεβαίωση της πτωτικής τάσης που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Πάντως η πτώση στις βενζίνες είναι οριακή, ενώ η μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης παραπέμπει στο ότι το λαθρεμπόριο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά
του Σωτήρη Χιωτάκη
Δευ, 22 Μαρτίου 2010 - 09:35
Μειωμένες κατά 4,65% εμφανίζονται το 2009 οι πωλήσεις πετρελαιοειδών από τα εγχώρια διυλιστήρια, προς επιβεβαίωση της πτωτικής τάσης που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Πάντως η πτώση στις βενζίνες είναι οριακή, ενώ η μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης παραπέμπει στο ότι το λαθρεμπόριο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται συνολικά για την αγορά στην ετήσια έκθεση του 2009 της Μότορ Όιλ, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών ήταν πέρσι 18,348 εκατ. τόνοι, δηλαδή κατά 4,65% χαμηλότερες σε σχέση προς εκείνες της προηγούμενης χρονιάς.

Ήταν, μάλιστα, η πρώτη μετά το 2003 χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις σε πετρελαιοειδή υποχώρησαν κάτω από τα 19 εκατ. τόνους.

Η δε μεγαλύτερη πτώση –σχεδόν 15% - καταγράφεται στο μαζούτ που χρησιμοποιεί η βιομηχανία και, προφανώς, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι απόρροια της κρίσης, αφού και οι πωλήσεις φυσικού αερίου ήταν επίσης, κατά περίπου 15% μειωμένες.

Κατά τι περισσότερο από 9% ήταν μειωμένες οι πωλήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,785 εκατ. τόνους, ενώ στα 1,211 εκατ. τόνους (-9,4%) υποχώρησαν οι πωλήσεις στην αεροπλοϊα και στα 1,119 εκατ. τόνους (-4,2%) οι πωλήσεις καυσίμων για ναυτιλιακή χρήση.

Μειωμένες ήταν και οι πωλήσεις λιπαντικών (οριακά), ασφάλτου και υγραερίων, ενώ σε μία χρονιά, λοιπόν, κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες στην διάρκεια του χειμώνα ήταν ιδιαίτερα ήπιες, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αυξημένες – συγκεκριμένα κατά 11,7%, στα 3,48 εκατ. τόνους – και, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2006 και μετά. Πρόκειται για σαφή ένδειξη λαθρεμπορίας, καθώς οι επιτήδειοι δηλώνουν ότι αγοράζουν αυξημένες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από το διυλιστήρια, μεγάλο μέρος των οποίων πωλείται στην συνέχεια ως πετρέλαιο κίνησης στην αγορά, ενώ οι ίδιοι καρπώνονται την επιστροφή φόρου, η οποία φτάνει τα 35 λεπτά ανά λίτρο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί την μοναδική κατηγορία καυσίμου στην οποία οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους.