Στα 6 ευρώ από 4,8 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Cheuvreux, διατηρώντας τη σύσταση «outperform». Σε έκθεση της η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η αλλαγή στην τιμή-στόχο αντανακλά την υψηλότερη αποτίμηση στους κλάδους της κατασκευής μονάδων ενέργειας και επεξεργασίας αλουμινίου.

Στα 6 ευρώ από 4,8 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Cheuvreux, διατηρώντας τη σύσταση « outperform». 

Σε έκθεση της η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η αλλαγή στην τιμή-στόχο αντανακλά την υψηλότερη αποτίμηση στους κλάδους της κατασκευής μονάδων ενέργειας και επεξεργασίας αλουμινίου.

Στην έκθεση αναβαθμίζονται οι προβλέψεις για την κερδοφορία του ομίλου στο χρονικό διάστημα 2010-2011 κατά μέσο όρο 22%, καθώς τα κέρδη αναμένεται να ωφελήσουν από την επίδοση της ΜΕΤΚΑ αλλά και από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την Αλουμίνιον. Εκτίμηση του οίκου είναι πως θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν για την εταιρεία θα επιλυθούν: τα τιμολόγια της Αλλουμίνιον, το πλαίσιο λειτουργίας της CHP, ο συνέταιρος στον τομέα του ηλεκτρισμού, η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα νέα projects για την ΕΛΒΟ θα τακτοποιηθούν από τη διοίκηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Κατά τη Cheuvreux, θα υπάρξει ανοδική ώθηση από όλα τα σημεία ενδιαφέροντος – γεγονός που, όπως προσθέτει, αντανακλάται τώρα στη νέα τιμή- στόχο.

Παρά το δυσμενές κλίμα ο όμιλος Μυτιληναίου έδειξε ότι, πέραν της μακροπρόθεσμης στρατηγικής στην ενέργεια, διαθέτει και εθνικό χαρακτήρα στις αποφάσεις του. Η εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της Endesa από την Enel είναι μια κίνηση που τον καθιστά τον ισχυρότερο της χώρας στον ενεργειακό τομέα, πλην πετρελαίων.

Μέχρι τα τέλη του 2010 θα διαθέτει 1,200 MW εγκατεστημένης ισχύς (3 θερμικές μονάδες Αλουμινίου, Αγ. Νικολάου και Κορίνθου) και 1,600 MW μέχρι τα τέλη του 2011 με την κατασκευή της μονάδας στο Βόλο. Ο όμιλος εξαγόρασε με προνομιακούς όρους το μερίδιο της Endesa - τμηματικές καταβολές μέχρι το 2012 και σε σημαντικό discount (120 εκατ. + 20 εκατ. με εισφορές ανανεώσιμων) – το πλειοψηφικό πακέτο του σχήματος που είχε συγκροτηθεί το 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος και δεν αποδέχτηκε πρόταση της RWE, καθώς πιστεύει ότι η προοπτική του κλάδου εκ των πραγμάτων θα παραμείνει ισχυρή. Αυτό βασίζεται και στις εισαγωγές του LNG που ετοιμάζονται σε σημαντικές ποσότητες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ανταγωνιστικό κόστος στην παραγωγή κατά τη φάση της ύφεσης. 

Παράλληλα η τιμή του αλουμινίου ακολουθεί την ανάκαμψη των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να έχει ανέλθει στα 2.300 δολ. ο τόνος. Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι η οριακή τιμή του ρεύματος στα 34 ευρώ δημιουργεί προϋποθέσεις για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με τη ΔΕΗ, σε επίπεδα ανταποκρινόμενα στα ρίσκα του κύκλου. Η Chevreux εκτιμά ότι η κερδοφορία του ομίλου θα φτάσει σε επίπεδο EBITDA στα 171 εκατ. ευρώ το 2010 και στα 179 εκατ. το 2011, δίνοντας στόχο τα 6 ευρώ ανά μετοχή, όπου το discount παραμένει στο 35% της λογιστικής της αξίας. Παράλληλα ο όμιλος διαθέτει σημαντική ρευστότητα 190 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο που συνήψε δύο χρόνια πριν, με χαμηλά επιτόκια.