Χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς διαμορφώθηκαν τα ετήσια κέρδη της PetroChina, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών πετρελαίου από τα επίπεδα – ρεκόρ. Τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 9,7% στα 103,4 δισ. γουάν (15 δισ. δολάρια) από 114,5 δισ. γουάν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 106,3 δισ. γουάν
Χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς διαμορφώθηκαν τα ετήσια κέρδη της PetroChina, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών πετρελαίου από τα επίπεδα – ρεκόρ.

Τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 9,7% στα 103,4 δισ. γουάν (15 δισ. δολάρια) από 114,5 δισ. γουάν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 106,3 δισ. γουάν. Σημειώνεται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μειώθηκαν το 2009 κατά 38% καθώς η ύφεση έπληξε την παγκόσμια ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ. Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιανγκ Γιεμίν εκτιμά ότι η κερδοφορία θα αυξηθεί φέτος δεδομένου ότι η κατανάλωση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη δίνει ώθηση στις τιμές του αργού.

Όπως τόνισε ο Γιανγκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, η PetroChina σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλα τα μέρη του κόσμου. Την περασμένη χρονιά η PetroChina δαπάνησε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια για την απόκτηση μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό.

Πρόσφατα η εταιρεία συμφώνησε με την Royal Dutch Shell να εξαγοράσουν από κοινού την Arrow Energy έναντι 3,5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3,2 δισ. δολ.), σηματοδοτώντας την πρώτη είσοδο κινεζικού ομίλου στη βιομηχανία φυσικού αερίου της Αυστραλίας.