Είναι και πάλι εποχή κρίσης, γι΄αυτό το δολάριο είναι ενισχυμένο. Όταν οι επενδυτές χάνουν την επιθυμία τους για ρίσκο, τοποθετούν πάλι χρήματα στις ΗΠΑ, ασχέτως από την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Τούτο ήταν το μάθημα που διδαχθήκαμε από τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, κατά την οποία το δολάριο ενισχύθηκε κατά 24% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το 4μηνο από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2008. Τούτο το μάθημα είναι το ίδιο σήμερα
Είναι και πάλι εποχή κρίσης, γι΄αυτό το δολάριο είναι ενισχυμένο. Όταν οι επενδυτές χάνουν την επιθυμία τους για ρίσκο, τοποθετούν πάλι χρήματα στις ΗΠΑ, ασχέτως από την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Τούτο ήταν το μάθημα που διδαχθήκαμε από τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, κατά την οποία το δολάριο ενισχύθηκε κατά 24% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το 4μηνο από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2008. Τούτο το μάθημα είναι το ίδιο σήμερα.

Το δολάριο είναι ενισχυμένο κατά 10,5% από τότε που η χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας άρχισε να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην αγορά, πέρσι τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης δολαρίου (ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των βασικότερων νομισμάτων) είναι στις 81,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρσι τον Μάιο- αν και το ότι παραμένει πολύ πιο κάτω από το υψηλότερο επίπεδό του, στις 89,6 μονάδες, δείχνει πως η παρούσα κρίση δεν θεωρείται τόσο σοβαρή σε σχέση με την προηγούμενη.

Αυτό που κάνει αξιοσημείωτη την άνοδο του δολαρίου είναι πως συμβαίνει ακριβώς την ώρα που η αγορά φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα το χρέος της. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου ενισχύθηκαν κατά 13 μονάδες βάσης σε 3,82%, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση. Τούτο υποδηλώνει μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων. Κι όμως, το δολάριο φανερώνει πως και πάλι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για αξίες δολαρίου.

Τούτος ο περίεργος συνδυασμός δείχνει πως αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι εσωτερικές αντιφάσεις του ράλι ανάκαμψης. Φανερώνει επίσης πως η κρίση εμπιστοσύνης στο ευρώ είναι σοβαρή. Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Fitch φαίνεται να είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ευρώ παρά στα ίδια τα ομόλογα της Πορτογαλίας.

Βραχυπρόθεσμα, μια τόσο σοβαρή ανησυχία φανερώνει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια άλλη βουτιά του ευρώ. Μακροπρόθεσμα, τόσο σημαντικές και αντιφατικές διακυμάνσεις στις αγορές ήταν προάγγελος βαθύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης την τελευταία φορά που συνέβησαν. Είναι λογικό να εκφράζονται και τώρα οι ίδιες ανησυχίες.

(από "Financial Times"/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/03/2010)