Την αγορά των ειδών κεντρικής θέρμανσης επηρεάζει αρνητικά η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως προέκυψε από την τελευταία έκδοση (8η) της σχετικής κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Icap Group. Η εγχώρια αγορά ειδών κεντρικής θέρμανσης διακρίνεται στους λέβητες (χυτοσιδηροί, χαλύβδινοι και ατομικές μονάδες θέρμανσης), τους καυστήρες (πετρελαίου, αερίου και μικτής καύσης), τα θερμαντικά σώματα (τύπου Ακάν και panel) και τους κυκλοφορητές
Την αγορά των ειδών κεντρικής θέρμανσης επηρεάζει αρνητικά η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως προέκυψε από την τελευταία έκδοση (8η) της σχετικής κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Icap Group. Η εγχώρια αγορά ειδών κεντρικής θέρμανσης διακρίνεται στους λέβητες (χυτοσιδηροί, χαλύβδινοι και ατομικές μονάδες θέρμανσης), τους καυστήρες (πετρελαίου, αερίου και μικτής καύσης), τα θερμαντικά σώματα (τύπου Ακάν και panel) και τους κυκλοφορητές.
Η εγχώρια ζήτηση για είδη κεντρικής θέρμανσης καλύπτεται σε μέγιστο βαθμό από εισαγωγές, καθώς η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη και αφορά κυρίως λέβητες, ατομικές μονάδες και ορισμένες ποσότητες θερμαντικών σωμάτων.

Αντίθετα, ο εισαγωγικός τομέας των ειδών κεντρικής θέρμανσης χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων εισάγουν παράλληλα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. κλιματιστικά), ενώ λίγες ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή και εμπορία λεβήτων, θερμαντικών σωμάτων panels και καυστήρων. Οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε καυστήρες και κυκλοφορητές καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές.

Η ζήτηση για είδη κεντρικής θέρμανσης προέρχεται τόσο από ιδιώτες όσο και από επαγγελματίες (κατασκευαστές κτηρίων) και επηρεάζεται από την εξέλιξη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς και από το βαθμό αντικατάστασης των παλαιών εγκαταστάσεων θέρμανσης.

Η συνολική εγχώρια παραγωγή λεβήτων και ατομικών μονάδων παρουσίασε μείωση, κατά τη περίοδο 2004 - 2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -13,5%. Ειδικότερα, το 2008, το μέγεθος της παραγωγής εμφάνισε μείωση κατά -17,9% σε σχέση με το 2007. Επίσης, το μέγεθος της συνολικής εγχώριας αγοράς (κατανάλωσης) λεβήτων και ατομικών μονάδων παρουσίασε καθοδική πορεία, την περίοδο 2006 - 2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9%, λόγω της πτώσης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, τα τελευταία έτη. Ο βαθμός εισαγωγικής διείσδυσης στα συγκεκριμένα προϊόντα παρουσιάζει σημαντική διαχρονική αύξηση, κυμάνθηκε δε μεταξύ 65% - 70%, την τελευταία τριετία.

Η εγχώρια παραγωγή - κατανάλωση θερμαντικών σωμάτων, τύπου Ακάν, παρουσιάζει σημαντική διαχρονική μείωση. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δέχονται έντονο ανταγωνισμό από τα θερμαντικά σώματα, τύπου panel, τα οποία υπερέχουν αισθητικά και χαρακτηρίζονται από υψηλότερη αντοχή και οικονομία ενέργειας. Η εγχώρια αγορά θερμαντικών σωμάτων, τύπου panel εμφάνισε διαχρονική αύξηση, τo διάστημα 1995 - 2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,7%. Ομοίως, η κατανάλωση και στα συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζεται πτωτική, τα τελευταία χρόνια (2006 - 2008), σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 2,5%, επηρεασμένη από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η συνολική εγχώρια αγορά καυστήρων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξης του 3%, το 2007 - 2008, ενώ και οι κυκλοφορητές εμφάνισαν πτωτικές τάσεις, τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων παραγωγής ειδών κεντρικής θέρμανσης, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός 6 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2007 και 2008. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 6,7%, το 2008, σε σχέση με το 2007, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 44,5%, την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν κατά 16,2%, το 2008, σε σχέση με το 2007. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν το 2008 κατά 25,7%. Τα καθαρά αποτελέσματα, όμως, του συνόλου του δείγματος ήταν αρνητικά και τα δύο έτη.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων εισαγωγής ειδών κεντρικής θέρμανσης, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Παράλληλα, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός 21 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2007 και 2008. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ομαδοποιημένου ισολογισμού, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε οριακά κατά 1,5%, το 2008, σε σχέση με το 2007, ενώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 8,6%, την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν οριακά κατά 1,0%, το 2008, σε σχέση με το 2007, ενώ το λειτουργικό περιθώριο παρουσίασε μείωση κατά 9,8%, την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα, και το καθαρό αποτέλεσμα των εταιριών του δείγματος παρουσίασε μείωση κατά 9,2%, την εξεταζόμενη περίοδο.

(από www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, 24/03/2010)