«Είμαι οπαδός της Μπάγερν Μονάχου. Κατά τη διάρκεια των αγώνων του Champions League, όταν η ομάδα μου έκανε δύο πραγματικά άσχημες εμφανίσεις απέναντι στην Ολιμπίκ Λυών, σκεφτόμουν ότι αν η Λυών έπαιζε λίγο χειρότερα, τότε η Μπάγερν θα είχε καλύτερη τύχη. Ομως αυτή δεν είναι μια σωστή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα». Οπως κάθε προπονητής ποδοσφαίρου, έτσι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι διστακτικός να δώσει την μπάλα στους αντιπάλους του
«Είμαι οπαδός της Μπάγερν Μονάχου. Κατά τη διάρκεια των αγώνων του Champions League, όταν η ομάδα μου έκανε δύο πραγματικά άσχημες εμφανίσεις απέναντι στην Ολιμπίκ Λυών, σκεφτόμουν ότι αν η Λυών έπαιζε λίγο χειρότερα, τότε η Μπάγερν θα είχε καλύτερη τύχη. Ομως αυτή δεν είναι μια σωστή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα». Οπως κάθε προπονητής ποδοσφαίρου, έτσι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι διστακτικός να δώσει την μπάλα στους αντιπάλους του.

Ολα αυτά μπορεί να φαίνονται σωστά στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά το σχόλιο αυτό του Γερμανού υπουργού κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ήταν ικανό να προκαλέσει οργή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε μία περίοδο που ο απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τις τράπεζες και τους κλάδους που υπέστησαν πλήγμα από αυτήν, στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη, η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι δεν συμπεριφέρεται με «ομαδικό πνεύμα».

Ανάληψη ευθυνών

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ, έφτασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, δεχόμενη επιθέσεις ότι το Βερολίνο δεν πράττει τα δέοντα για να στηρίξει την Ελλάδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σε μια στιγμή που η Ευρωζώνη διανύει την πιο ταραχώδη περίοδο από την ίδρυσή της, η οποία σύμφωνα με πολλούς θα είναι καθοριστική για το μέλλον της, η Γερμανία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι εξαγωγείς της Γερμανίας κατάφεραν να επωφεληθούν σχετικά γρήγορα από την ανάκαμψη που ακολούθησε μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. Ωστόσο, σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αυστηρά τον προϋπολογισμό της και οι Γερμανοί καταναλωτές αποδεικνύονται πιο επιφυλακτικοί από ποτέ, καθώς η εγχώρια ζήτηση δεν κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά, η συμπεριφορά της Γερμανίας είχε περιοριστικό αντίκτυπο στην ευρύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ομιλία του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ στους Financial Times, όπου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών διερωτόταν πώς χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, όπως ευγενικά φωτογράφιζε τη Γερμανία, «δεν μπορούν να κάνουν κάτι» για τη βελτίωση του υφιστάμενου κλίματος.

Μέχρι πέρυσι, οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης απολάμβαναν μια σχετική ασφάλεια, ιδιαίτερα οι μικρότερες από αυτές οι οποίες είχαν ένα ασφαλές καταφύγιο σε κρίσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το όνειρο της πολιτικής τάξης της ηπείρου από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, φαινόταν να αποτελεί πραγματικότητα, ακόμη και αν στην ουσία η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική και όχι μια πολιτική ένωση.

Η συμπεριφορά που επέδειξε το τελευταίο διάστημα η Γερμανία απέδειξε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η συνοχή της Ευρωζώνης. Σε μία χώρα που πάσχισε με κόπο για την επιτυχία, πολλοί είναι οι Γερμανοί που υποστηρίζουν ότι τώρα πια είναι σειρά άλλων να δώσουν τους δικούς τους αγώνες για να εξασφαλίσουν τη δική τους επιτυχία.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 27-28/03/2010)