Τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, υδρογόνο και κυψελίδες καυσίμου, φωτοβολταϊκά πλαίσια/κύτταρα και ανεμογεννήτριες και παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή με την ύπαρξη μεγάλων φραγμάτων, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για την ενεργειακή επιθεώρηση που πρόκειται να διεξαχθεί στη Δυτική Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούνιο, στα πλαίσια του προγράμματος MORE4NRG, και στο οποίο συμμετέχει το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών
Τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, υδρογόνο και κυψελίδες καυσίμου, φωτοβολταϊκά πλαίσια/κύτταρα και ανεμογεννήτριες και παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή με την ύπαρξη μεγάλων φραγμάτων, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για την ενεργειακή επιθεώρηση που πρόκειται να διεξαχθεί στη Δυτική Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούνιο, στα πλαίσια του προγράμματος MORE4NRG, και στο οποίο συμμετέχει το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Αντιπροσωπεία του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες και συμμετείχε στις δράσεις της Εβδομάδας για την Βιώσιμη Ενέργεια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και παρουσιάστηκαν οι δράσεις που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα MORE4NRG.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα Ερευνητικό- Αναπτυξιακό έργο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG IVC, που έχει στόχο να ενισχύσει τη δημιουργία περιφερειακών στρατηγικών για τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, μέσα από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και της από κοινού ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου εργαλείου παρακολούθησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής τους.

Το ΕΠΠ παρουσίασε το πρόγραμμα για την ενεργειακή επιθεώρηση που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο. Η δράση αυτή θα συνδυαστεί με την Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που επίσης θα διοργανωθεί από το ΕΠΠ μεταξύ 21 και 26 Ιουνίου 2010.Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΠΠ με την Περιφέρεια της Valencia για την εκπόνηση και υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι εκπρόσωποι του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών συναντήθηκαν με το γενικό διευθυντή της αντιπροσωπείας της περιφέρειας της Valencia στις Βρυξέλλες, κ. Juan Manuel Revuelta Perez.

Η περιοχή της Valencia θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες στην απορρόφηση και υλοποίηση αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος της περιοχής της Valencia εστιάζονται στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, στον τουρισμό, στην παραγωγή τροφίμων ποιότητας που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή, στην ανάπτυξη και οικονομική υποστήριξη της καινοτομίας, στο περιβάλλον και την ενέργεια, στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εκπαίδευση του προσωπικού για την εκπόνηση και την υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Από την πλευρά του, το ΕΠΠ παρουσίασε τους στόχους και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές του επισημαίνοντας τον αναπτυξιακό του ρόλο, με την αξιοποίηση της καινοτομίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς επίσης και με την υλοποίηση έργων που έχουν στόχο να ωφελήσουν και να αναπτύξουν την περιοχή. Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι οι τομείς ενδιαφέροντος που αναφέρθηκαν από τη Valencia συμπίπτουν με αυτούς της Δυτικής Ελλάδας και για το λόγο αυτό η συνεργασία των δύο φορέων θα είναι ακόμα πιο αποδοτική.

Στη συνέχεια και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προετοιμάσουν και να συζητήσουν κοινού ενδιαφέροντος ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις, προκειμένου αυτές να προταθούν ακολούθως για χρηματοδότηση και υλοποίηση στο πλαίσιο αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΠΠ, καθηγητής Πέτρος Γρουμπός, προσκάλεσε τον κ. Juan Manuel Revuelta Perez, ο οποίος και απεδέχθη, να παρευρεθεί στην Πάτρα στη διάρκεια της εβδομάδας καινοτομίας που διοργανώνει το ΕΠΠ, να παρουσιάσει τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες της Valencia και να επισημοποιήσουν τη συμφωνία τους, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΠΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ