«Σκληρή» αλλά αναπόφευκτη χαρακτήρισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα την απόφαση να επιτρέψει γεωτρήσεις σε υπεράκτιες περιοχές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Αίροντας το 20ετές μορατόριουμ γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ πλην του Κόλπου του Μεξικού, αλλά και σε κίνηση αντίθετη προς την εκστρατεία για μια «πράσινη» οικονομία, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ανοίγει τον δρόμο στην εκμετάλλευση έκτασης 670.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής του βόρειου Ατλαντικού, καθώς και στον ανατολικό Κόλπο του Μεξικού και τις βόρειες ακτές της Αλάσκας
«Σκληρή» αλλά αναπόφευκτη χαρακτήρισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα την απόφαση να επιτρέψει γεωτρήσεις σε υπεράκτιες περιοχές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Αίροντας το 20ετές μορατόριουμ γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ πλην του Κόλπου του Μεξικού, αλλά και σε κίνηση αντίθετη προς την εκστρατεία για μια «πράσινη» οικονομία, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ανοίγει τον δρόμο στην εκμετάλλευση έκτασης 670.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής του βόρειου Ατλαντικού, καθώς και στον ανατολικό Κόλπο του Μεξικού και τις βόρειες ακτές της Αλάσκας.

Από την αεροπορική βάση Αντριους, έξω από την Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι «δεν πήρα την απόφαση ελαφρά τη καρδία». Δεν έκρυψε ότι ένας από τους στόχους ήταν να επιτύχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών στο σαρωτικό νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, η έγκριση του οποίου καθυστερεί στο Κογκρέσο - στόχος του οποίου την επίτευξη αμφισβητεί ήδη μερίδα του αμερικανικού Τύπου.

Προεξόφλησε επίσης τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι μελέτησε το ζήτημα πάνω από ένα χρόνο και κατέληξε ότι «δεδομένων των ενεργειακών αναγκών μας και προκειμένου να συντηρήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις μας, πρέπει να τιθασεύσουμε παραδοσιακές πηγές, ενώ κλιμακώνουμε την παραγωγή νέων πηγών ανανεώσιμης, εγχώριας ενέργειας». Η απόφαση αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής για αύξηση της παραγωγής πυρηνικής και άλλων μορφών «καθαρής» ενέργειας, ώστε «να πάψουμε να είμαστε οικονομία που κινείται με ορυκτά καύσιμα και ξένα πετρέλαια».

Οι προτάσεις Ομπάμα θα επιτρέψουν στο υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην εκμίσθωση θαλάσσιας έκτασης 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βιρτζίνια, η οποία είχε «παγώσει» λόγω δικαστικής διαμάχης. Την ίδια ώρα, ακυρώνουν τις εκμισθώσεις στον οικολογικά ευαίσθητο Κόλπο Μπρίστολ της Αλάσκας, τις οποίες είχε προτείνει η κυβέρνηση Μπους στα τέλη της θητείας της. Αντιστρέφουν, τέλος, απόφαση για άνοιγμα μέρους των Θαλασσών Τσούκτσι και Μπιούφορτ, ώσπου να αποφασισθεί αν οι τοποθεσίες είναι κατάλληλες για εκμίσθωση.

Οι φόβοι του κ. Ομπάμα για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ δεν φαίνεται, πάντως, να βρίσκουν αντίκρισμα στα επίσημα στοιχεία, τα οποία κατέδειξαν χθες νέα αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,9 εκατ. βαρέλια. Η είδηση ανέκοψε το ράλι των τιμών του αργού, που στη Νέα Υόρκη κινήθηκαν κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι, μετά τη νέα εξασθένηση του δολαρίου και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο Ομπάμα για υπεράκτιες γεωτρήσεις

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/04/2010)