Ένα μεγάλο στοίχημα βάζει ο Μπαράκ Ομπάμα με την απόφασή του να επιτρέψει ξανά τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί η απόφαση να ελήφθη με απώτερο στόχο τη μείωση της εξάρτησης των Αμερικανών από το ξένο πετρέλαιο, αλλά ταυτόχρονα δυναμιτίζει τις σχέσεις του αμερικανού προέδρου με την πολιτική του βάση

Ένα μεγάλο στοίχημα βάζει ο  Μπαράκ Ομπάμα  με την απόφασή του να επιτρέψει ξανά τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί η απόφαση να ελήφθη με απώτερο στόχο τη μείωση της εξάρτησης των Αμερικανών από το ξένο πετρέλαιο, αλλά ταυτόχρονα δυναμιτίζει τις σχέσεις του αμερικανού προέδρου με την πολιτική του βάση και τους περιβαλλοντολόγους, που αντιδρούν στην προοπτική να συμβεί στη χώρα άλλο ένα ατύχημα τύπου «Εxxon Valdez».

Ο κ. Ομπάμα θεωρεί όμως ότι το νέο δόγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι απαραίτητο και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί με αυτό τον τρόπο κλείνει το μάτι στους Ρεπουμπλικανούς, για να αποσπάσει τη στήριξή τους στο αναμενόμενο νομοσχέδιό του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν οι γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και οι αντλήσεις από ήδη γνωστά κοιτάσματα, στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, στον Κόλπο του Μεξικού και σε περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού, βορείως της Αλάσκας. Μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε ειδικά γι΄ αυτό τον σκοπό στην αεροπορική βάση Αντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα επικαλέστηκε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών για ενέργεια, την εξάρτησή τους από ξένες πλουτοπαραγωγικές πηγές και την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της ενέργειας.

Με βάση λοιπόν το νέο ενεργειακό δόγμα του κ. Ομπάμα, θα επιτρέπονται πλέον οι γεωτρήσεις από την Πολιτεία του Ντέλαγουερ (στα σύνορα με τον Καναδά) ως τη Φλόριδα, στις βόρειες περιοχές της Αλάσκας, καθώς και στον Κόλπο του Μεξικού, που είναι γνωστός για τα πλούσια κοιτάσματά του.

Εκτός ερευνών και εκμετάλλευσης παραμένει ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ματαιώνονται όλα τα σχέδια για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στον κόλπο του Μπρίστολ στην Αλάσκα, βορείως των Αλεούτιων Νήσων, τον οποίο ο Ομπάμα αναγνώρισε ως τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που χρήζει προστασίας.

Επιπλέον, οι γεωτρήσεις θα πρέπει να γίνονται σε απόσταση τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων από την ακτή της Βιρτζίνια και 200 χιλιομέτρων από τις ακτές της Φλόριδας και της Αλαμπάμα. Το σύνολο της επιφάνειας των περιοχών που απελευθερώνονται από την ισχύουσα απαγόρευση ανέρχεται σε 670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι εξαγγελίες του κ. Ομπάμα ήρθαν μετά τη νίκη του στο Κογκρέσο για την καθιέρωση ενός συστήματος υγείας για όλους τους Αμερικανούς και επιβεβαιώνουν τους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στην εξωτερική πολιτική, πριν από τις κρίσιμες για τους Δημοκρατικούς εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι παρά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της χρήσης των υβριδικών αυτοκινήτων, η χώρα χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο. «Η απάντηση  δεν είναι να τρυπάμε παντού  όλη την ώρα, αλλά ούτε να  αγνοούμε το γεγονός ότι θα χρειαστούμε  ενεργειακές πηγές για  να διατηρήσουμε την οικονομική  μας ανάπτυξη και την ασφάλειά  μας»  είπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Ουάσιγκτον, η κίνηση του κ. Ομπάμα θεωρείται σαν νεύμα προς τους Ρεπουμπλικανούς για να εξασφαλίσει τις ψήφους κάποιων από αυτούς στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παραδοσιακά, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της χορήγησης περισσότερων αδειών για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και την εξόρυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων από τα ήδη γνωστά. Αυτή ήταν και η πολιτική του προηγούμενου προέδρου  Τζορτζ Μπους, ο οποίος το 2008, σε συνεργασία με το Κογκρέσο, ήρε κάποιες απαγορεύσεις όταν η τιμή της βενζίνης είχε ανέβει πολύ.

Οργή από τους οικολόγους

Οι εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου προκαλούν, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις από τους περιβαλλοντολόγους και τις οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι ωκεανοί δέχονται κατά μέτωπο επίθεση από την Ουάσιγκτον. Υποστηρίζουν ότι η θαλάσσια ζωή θα πληγεί από τις εξορύξεις, ότι θα απειληθούν οι βιότοποι και ότι θα κινδυνεύσουν ζώα που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι φάλαινες που μετακινούνται από τον Βόρειο Ατλαντικό στις ακτές της Πολιτείας της Τζόρτζια για να γεννήσουν. Το λόμπι του τουρισμού εξέφρασε ήδη τις επιφυλάξεις του στο ενδεχόμενο να τοποθετηθούν πλατφόρμες πετρελαίου έξω από τουριστικές περιοχές της ανατολικής ακτής, ειδικά στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας. Ανησυχία υπάρχει επίσης για τις πετρελαιοκηλίδες και όλους τους άλλους κινδύνους που συνεπάγεται η εκμετάλλευση του πετρελαίου για το φυσικό περιβάλλον.

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 2/4/2010)