Αγριεύει ο...σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος-Καν που ερίζει για τον ρόλο του «αρχιδερβέναγα» στην περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει για οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Μιλώντας στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» καθ' οδόν από τη Βαρσοβία για το Βουκουρέστι, ο διευθυντής του ΔΝΤ Στρος-Καν τόνισε ότι ενδεχόμενο ελληνικό πακέτο «θα είναι πρόγραμμα που θα αποφασιστεί από το ΔΝΤ, όπως γίνεται με κάθε άλλη χώρα

Αγριεύει ο... σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος-Καν που ερίζει για τον ρόλο του «αρχιδερβέναγα» στην περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει για οικονομική διάσωση της Ελλάδας.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» καθ' οδόν από τη Βαρσοβία για το Βουκουρέστι, ο διευθυντής του ΔΝΤ Στρος-Καν τόνισε ότι ενδεχόμενο ελληνικό πακέτο «θα είναι πρόγραμμα που θα αποφασιστεί από το ΔΝΤ, όπως γίνεται με κάθε άλλη χώρα. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα».

«Αν, και μιλάμε για ένα μεγάλο αν, η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα στηρίξουμε την Ελλάδα ως ένα από τα μέλη μας, όπως κάνουμε με οποιοδήποτε άλλο μέλος», επισήμανε ο Στρος-Καν, υπογραμμίζοντας πως «όλα βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων, όχι στα δικά μας. Ποτέ δεν πάμε σε μιά χώρα και λέμε "χρειάζεστε ένα πρόγραμμα", πάντοτε γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Εως ότου μία χώρα έλθει σε εμάς, δεν έχουμε ρόλο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις Στρος-Καν όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν τελικά ποιο ρόλο θα έχει ο διεθνής οργανισμός σε περίπτωση ενεργοποίησης του περιβόητου μηχανισμού στήριξης, αλλά δείχνει τα παιχνίδια πολιτικών ισορροπιών που θα αρχίσουν να παίζονται με αφορμή την ελληνική κρίση, αφού παρά την τυπική συναίνεσή της στην απόφαση των ηγετών της Ε.Ε., η ΕΚΤ συνεχίζει να «ξινίζει» για την ανάμιξη ενός «ξένου» προς την ευρωζώνη σώματος.

Ο διοικητής μάλιστα της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Ζόζεφ Μακούτς, ο οποίος είναι και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ -η Σλοβακία είναι μέλος του ευρώ- επανέλαβε χθες για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ. «Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων με διαβάθμιση ΒΒΒ -(ως ενέχυρο για δάνεια από την ΕΚΤ) βοηθά την ελληνική κατάσταση και χωρίς το ΔΝΤ», δήλωσε ο Σλοβάκος αρχιτραπεζίτης σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα.

«Το σχέδιο (διάσωσης) θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως ύστατο καταφύγιο. Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ελλάδα αναμένουν να ενεργοποιηθεί αυτό το σχέδιο», συμπλήρωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ έρχεται πάντως την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της «τεχνικής βοήθειας», χωρίς ούτε από πλευράς ΔΝΤ, ούτε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

Σε ειδική έκθεση για τη γερμανική οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, το ΔΝΤ προειδοποιεί για ενδεχόμενες μεγάλες απώλειες που θα υποστούν οι γερμανικές τράπεζες εξαιτίας των ανοιγμάτων τους στη Νότιο Ευρώπη. «Οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένες σε εξωτερικούς κινδύνους», αναφέρει η έκθεση και «ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές από επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ και την Ισπανία και ευρύτερα εξαιτίας των ανοιγμάτων στη νότια Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που εδρεύει στην Βασιλεία της Ελβετίας, τα ανοίγματα των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία ανέρχονται σε 330,8 δισ. δολάρια. Οι γαλλικές και βρετανικές τράπεζες έχουν ανοίγματα 306,8 δισ. δολαρίων και 156,3 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

(από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 31/3/2010)