Προσάραξη Πλοίου στον Μεγαλύτερο Κοραλλιογενή Ύφαλο του Πλανήτη

Προσάραξη Πλοίου στον Μεγαλύτερο Κοραλλιογενή Ύφαλο του Πλανήτη
από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Τρι, 6 Απριλίου 2010 - 08:31
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι λιμενικές αρχές της Αυστραλίας προκειμένου να σταθεροποιήσουν το κινέζικο φορτηγό πλοίο και να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο Shen Neng 1, που προσάραξε χθες στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, με μήκος 2.000 χλμ, στο Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι λιμενικές αρχές της Αυστραλίας προκειμένου να σταθεροποιήσουν το κινέζικο φορτηγό πλοίο και να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο Shen Neng 1, που προσάραξε χθες στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, με μήκος 2.000 χλμ, στο Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ. Ωρολογιακή βόμβα το χαρακτηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία COSCO καθώς όπως υποστηρίζει πρόκειται για το τρίτο μεγάλης κλίμακας διεθνές περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία.

Το Shen Neng 1, μήκους 230 μέτρων, προσάραξε στον κοραλλιογενή ύφαλο αργά το Σάββατο, πλέοντας 15 χλμ. εκτός πορείας. Το φορτηγό πλοίο μετέφερε 950 τόνους καυσίμων και 65.000 τόνους άνθρακα.

Στο σημείο βρίσκεται σκάφος του λιμενικού της Αυστραλίας προκειμένου να εκκενώσει το πλήρωμα, εάν το φορτηγό αρχίσει να βυθίζεται.

Οι αυστραλιανές αρχές δηλώνουν ότι το πλοίο έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και εκφράζουν φόβους πως αν το πλοίο βυθιστεί ενδέχεται να διαρρεύσουν εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου στην περιοχή.

Ο πλοίαρχος του Shen Neng 1 δήλωσε σε αξιωματικούς του λιμενικού ότι θα προσπαθήσει να αποκολλήσει το σκάφος από τον ύφαλο και να συνεχίσει το ταξίδι, μόλις ανέβει η στάθμη των υδάτων. Εγχείρημα που θεωρείται αμφίβολο, χωρίς βοήθεια από άλλο σκάφος.

Όπως αναφέρει το BBC ήδη στο σημείο έχει εντοπιστεί πετρελαιοκηλίδα μήκους 3 χιλιομέτρων.

Το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη και είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Αυστραλίας. Το μήκος του φθάνει τα 2.000 χιλιόμετρα: από τον Τροπικό του Αιγόκερου ως την Παπούα στη Νέα Γουινέα. Είναι μια περιοχή γεμάτη πανέμορφους κοραλλιογενείς υφάλους όπου ένας δύτης μπορεί να θαυμάσει 1.500 είδη ψαριών, 400 είδη κοραλλιών, 4.000 είδη μαλακίων, 500 είδη φυκιών, 16 είδη νερόφιδων και έξι είδη θαλάσσιας χελώνας.

Εκπρόσωποι της WWF, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδίδουν ευθύνες στην COSCO υπενθυμίζοντας ότι το 2007 η εταιρεία συνδέθηκε με την διαρροή πετρελαίου στις ακτές του Σαν Φραντζίσκο, καθώς και στη διαρροή που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο στη Νορβηγία η οποία προκάλεσε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή.

(από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 5/4/2010)