Τη στιγμή που η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγκίς επανήλθε στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών, στο οποίο είχε αρχικά αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, μιλώντας σε ελληνοκύπριους δημοσιογράφους στις αρχές Μαρτίου.

Τη στιγμή που η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγκίς επανήλθε στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών,στο οποίο είχε αρχικά αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, μιλώντας σε ελληνοκύπριους δημοσιογράφους στις αρχές Μαρτίου. Προφανές είναι ότι, αν οι επαναλαμβανόμενες αυτές δηλώσεις δεν συνοδευθούν και από τις ανάλογες ενέργειες για τη μείωση της έντασης, τότε θα παραμείνουν στο απλό επίπεδο της προπαγάνδας, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Μπαγκίς είναι ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα την ερχόμενη Τετάρτη (μετά τη γνωστή αναβολή της τελευταίας στιγμής λόγω των παραβιάσεων στο Αιγαίο) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας θα δείξει αν πραγματικά εννοούν αυτό που λένε οι Τούρκοι, όπως θα δείξει και προς ποια κατεύθυνση μπορούν γενικότερα να οδηγηθούν σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει μάλιστα της αναμενόμενης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Προς το παρόν πάντως η Αθήνα φαίνεται να έχει ιδιαίτερα προβληματισθεί από τη νέα διάσταση που έχουν λάβει οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Και η ανησυχία αυτή απεικονίζεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε στην Άγκυρα για το ζήτημα των αλλεπάλληλων διελεύσεων των τουρκικών πολεμικών πλοίων, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Στο υπουργείο Εξωτερικών πιστεύουν ότι ο μανδύας των συνεχών αβλαβών διελεύσεων καλύπτει τη νέα μορφή προκλήσεων με την οποία η τουρκική πλευρά εμπλουτίζει τη φαρέτρα των αμφισβητήσεών της. Και ευλόγως τίθεται το ερώτημα για το πώς ζητείται από την Αθήνα να συμφωνήσει σε μείωση των εξοπλισμών,όταν τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν απειλές, οι οποίες οδηγούν αντίθετα στην ανάγκη ενίσχυσης των εξοπλισμών. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε,στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία,να προχωρήσει σε μείωση των αμυντικών δαπανών. Μια ενέργεια που θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του δυσθεώρητου ελλείμματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η οικονομική κρίση «πάγωσε», τουλάχιστον για το 2010, την προμήθεια των 450 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης. Όπως διεμήνυσε στις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ.Βενιζέλος, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί τη στιγμή αυτή, όπου το ζητούμενο είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, να δαπανήσει το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ για την αγορά των οχημάτων αυτών, την οποία είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή.Η Αθήνα έχει λοιπόν κάθε λόγο να επιθυμεί την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Άγκυρα, γεγονός που θα διευκολύνει τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Και γι΄αυτό ο κ. Παπανδρέου επιμένει προς την κατεύθυνση αυτή (παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις ή ίσως και λόγω αυτών) επενδύοντας στη θετική εικόνα που είχε δημιουργήσει στην τουρκική κοινή γνώμη, όταν ως υπουργός Εξωτερικών τηςκυβέρνησης Σημίτη είχε επιχειρήσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση με την περιώνυμη διπλωματία των σεισμών. Μόνο που, όπως και στο τανγκό, απαιτούνται δύο για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια.

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 6/4/2010)