Αγορά Εργασίας: Σημαντικές Διακυμάνσεις Μεταξύ Κρατών στην Προσφορά και Ζήτηση Δεξιοτήτων

Αγορά Εργασίας: Σημαντικές Διακυμάνσεις Μεταξύ Κρατών στην Προσφορά και Ζήτηση Δεξιοτήτων
energia.gr
Πεμ, 8 Απριλίου 2010 - 18:34
Η μελέτη που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Cedefop, με τίτλο «Skills supply and demand in Europe: medium-term forecast up to 2020» αποκαλύπτει ότι παρότι οι γενικές τάσεις στην προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων είναι κοινές σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Η μελέτη που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Cedefop, με τίτλο « Skills supply and demand in Europe: medium- term forecast up to 2020» αποκαλύπτει ότι παρότι οι γενικές τάσεις στην προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων είναι κοινές σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

 

Η έκθεση επικαιροποιεί τις προγνώσεις του Cedefop για το 2007-08, μεταξύ άλλων και με την πρόγνωση του μεσοπρόθεσμου αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης. Οι εξελίξεις στον τομέα της προσφοράς δεξιοτήτων ταξινομούνται ανά ηλικία, φύλο και χώρα, ενώ η ζήτηση δεξιοτήτων ταξινομείται ανά επαγγελματικό προσόν, επάγγελμα, οικονομικό τομέα και χώρα.

Προσφορά δεξιοτήτων: ποια επαγγελματικά προσόντα θα διαθέτει το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό;

Για το σύνολο σχεδόν των χωρών, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού με υψηλά επαγγελματικά προσόντα προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερο το 2020 από ό,τι το 2010, ενώ το μερίδιο των ανθρώπων με χαμηλά προσόντα γενικά προβλέπεται ότι θα μειωθεί. Συνολικά, τα μερίδια των ανθρώπων με μεσαία και υψηλά προσόντα παρουσιάζουν σύγκλιση σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το μερίδιο όσων διαθέτουν προσόντα μεσαίου επιπέδου παρουσιάζει μεγαλύτερη διακύμανση μεταξύ των χωρών.

Ζήτηση δεξιοτήτων: τι θέσεις απασχόλησης θα είναι διαθέσιμες σε όλη την Ευρώπη;

Η ανάγκη να αντικατασταθούν οι απερχόμενοι εργαζόμενοι («ζήτηση λόγω αντικατάστασης») σημαίνει ότι ακόμη και επαγγέλματα με καθαρές απώλειες θέσεων απασχόλησης θα συνεχίσουν να αποτελούν βιώσιμες πηγές απασχόλησης, με συνολικά 73 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης («ζήτηση λόγω επέκτασης») το 2010-2020 αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από επτά εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης, κυρίως σε επαγγέλματα που απαιτούν ένταση γνώσης και δεξιοτήτων (υψηλού επιπέδου διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις απασχόλησης). Εντούτοις, όσον αφορά τη ζήτηση λόγω επέκτασης, σε ορισμένα επαγγέλματα θα σημειωθούν απώλειες. Ο συνολικός αριθμός των ευκαιριών απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια περίπου, με τη συνολική απασχόληση το 2020 να βρίσκεται λίγο κάτω από την τιμή ρεκόρ του 2008.

 

Η πλήρης πρόγνωση θα διανεμηθεί στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της ισπανικής προεδρίας με τίτλο « New Skills for New Jobs for a more competitive Europe» (Νέες δεξιότητες για νέες θέσεις απασχόλησης για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη) στις 8/9 Απριλίου στη Βαρκελώνη.

Πλήρες κείμενο: http://www.cedefop.europa.eu/EN/Files/3052_en.pdf