Η Τυνησία χορήγησε χθες στην αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell Tunisia Offshore δύο άδειες για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βόρεια θαλάσσια περιοχή της χώρας. Τα συμβόλαια, που θα έχουν διάρκεια δύο ετών, αφορούν τις περιοχές Raf Raf και Azmour, στις οποίες εκτιμάται ότι βρίσκονται δύο πιθανές πετρελαιοπηγές

Η Τυνησία χορήγησε χθες στην αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell Tunisia Offshore δύο άδειες για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βόρεια θαλάσσια περιοχή της χώρας. Τα συμβόλαια, που θα έχουν διάρκεια δύο ετών, αφορούν τις περιοχές Raf Raf και Azmour, στις οποίες εκτιμάται ότι βρίσκονται δύο πιθανές πετρελαιοπηγές και τις οποίες μαζί με τη Shell θα εκμεταλλευθεί και η κρατική Tunisian Enterprise for Petroleum Activities. Με αυτήν την κίνηση η Τυνησία αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας αναζήτησης πετρελαίου, ελπίζοντας στην αύξηση της παραγωγής αργού της χώρας, η οποία προς το παρόν βρίσκεται μόλις στα 70.000 βαρέλια την ημέρα.

Απρόσμενη άνοδο σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων που κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς ενισχύθηκε κατά 18.000, στα 460.000 άτομα. Οι αναλυτές του πρακτορείου Reuters ανέμεναν μια πτώση στις 435.000 από τις 439.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Το υπουργείο Απασχόλησης απέδωσε την αύξηση σε εποχική μεταβλητότητα, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διακοπές του Πάσχα.

Αλμα πωλήσεων για την Costco

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση 10% που σημείωσαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις στα καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Costco, λαμβάνοντας ώθηση από την ενίσχυση των τιμών βενζίνης και του ξένου συναλλάγματος. Οι πωλήσεις των καταστημάτων στις ΗΠΑ, που είναι ανοιχτά για τουλάχιστον ένα έτος, αυξήθηκαν κατά 5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια ώρα που οι διεθνείς πωλήσεις της ενισχύονταν κατά 28% για το αντίστοιχο διάστημα. Η Costco ανακοίνωσε ότι το επίπεδο καθαρών πωλήσεων για τις πέντε εβδομάδες έως την 4η Απριλίου κατέγραψε άνοδο 12%, στα 7,14 δισ. δολάρια.

Σε διπλή έκδοση ομολόγων προχωρεί η Πορτογαλία

Στην προσφορά 2ετών και 10ετών ομολόγων συνολικής αξίας από 1,5 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Πορτογαλία στη δημοπρασία της 14ης Απριλίου, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας χρέους ICGP. Η ελάχιστη τοποθέτηση και για τις δύο ημερομηνίες λήξης θα είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ομολογιακής αξίας. Το ομόλογο με λήξη τον Ιούνιο του 2012 θα έχει κουπόνι 5%, ενώ το ομόλογο Ιουνίου 2020 θα είναι με κουπόνι 4,8%. H Πορτογαλία, της οποίας το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, προχώρησε στην έκδοση ομολόγων αξίας 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου, ενώ σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας μεταξύ 13 δισ. και 15 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.