Έχοντας απώλειες 8% από μια επένδυση μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας είναι άθλια εμπειρία. Αλλά είναι ακριβώς αυτό που συνέβη στους αγοραστές ομολόγων αξίας 5 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν και διατέθηκαν από την Ελλάδα στις 29 Μαρτίου. Χθες, οι τιμές αυτών των ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω, χωρίς να διαφαίνεται τάση αποκλιμάκωσης.

Έχοντας απώλειες 8% από μια επένδυση μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας είναι άθλια εμπειρία. Αλλά είναι ακριβώς αυτό που συνέβη στους αγοραστές ομολόγων αξίας 5 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν και διατέθηκαν από την Ελλάδα στις 29 Μαρτίου.

Χθες, οι τιμές αυτών των ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω, χωρίς να διαφαίνεται τάση αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα αγωνίζεται να διαψεύσει φημολογίες περί χρεοστασίου της και έως τώρα έχει αποτύχει να παρουσιάσει αξιόπιστη στρατηγική συρρίκνωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Υπάρχει αβεβαιότητα για τους όρους και την βιωσιμότητα ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης ή σχεδίου διάσωσης από το ΔΝΤ.

Οι νέες ανησυχίες για την Ελλάδα δεν προκάλεσαν ωστόσο, συνεπακόλουθες ανησυχίες για τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Τούτο είναι σημαντική απομάκρυνση από τις προηγούμενες ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει η ελληνική κρίση. Λίγες ημέρες σταθερών spreads δεν αρκούν για να απομακρύνουν τους φόβους ντόμινο, αλλά εάν τούτο συνεχιστεί θα ενθαρρύνει την επιθυμία για κίνδυνο. Αλλά αξίζει να παρατηρήσει κανείς και άλλα spreads. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί δάνειο 10 δισ. δολαρίων. Με τις ελληνικές αποδόσεις να ξεπερνούν τις περισσότερες αποδόσεις ομολόγων σε δολάρια των αναδυόμενων αγορών, είναι λογικό ορισμένοι επενδυτές αναδυόμενων αγορών να παρασυρθούν από μια έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επενδυτές θα έπρεπε να επανεξετάσουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα δολαρίου του Μεξικού και της Βραζιλίας. Τα spreads σε αυτά τα ομόλογα πιθανότατα να διευρυνθούν. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα τα spreads των βραζιλιάνικων και μεξικανικών ομολόγων μειώθηκαν τούτη την εβδομάδα. Οι υψηλότερες αποδόσεις δεν θα είναι αρκετές για να πείσουν τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, κυρίως μάλιστα ύστερα από τις επιδόσεις της πλέον πρόσφατης έκδοσης ελληνικών ομολόγων σε ευρώ.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 8/4/2010)