Οι πρόσφατες επανειλημμένες προσβλητικές για την Ελλάδα θέσεις και απαράδεκτα σχόλια της Γερμανίδας κυρίας Μέρκελ επιβάλλουν μια σύντομη αναδρομή στις Έλληνο – Γερμανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ελληνικές αγορές Γερμανικού τύπου αμυντικού υλικού τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι πρόσφατες επανειλημμένες προσβλητικές για την Ελλάδα θέσεις και απαράδεκτα σχόλια της Γερμανίδας κυρίας Μέρκελ επιβάλλουν μια σύντομη αναδρομή στις Έλληνο – Γερμανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ελληνικές αγορές Γερμανικού τύπου αμυντικού υλικού τις τελευταίες δεκαετίες.

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμοι Ελλάδα και Γερμανία είχαν άριστες εμπορικές σχέσεις κυρίως με ανταλλαγές προϊόντων ( clear- ing). Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χίτλερ αναγνώρισε την επτάμηνη ηρωϊκή άμυνα των Ελλήνων στις επιθέσεις της Ιταλίας και Γερμανίας, αφ’ ενός δηλώνοντας στο Reichstag στις 4 Μαΐου 1941 ότι «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι απ’ όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία και συνθηκολόγησε μόνο όταν η εξακολούθηση της αντιστάσεως δεν ήταν δυνατή και δεν είχα κανένα νόημα. Ο Ελληνικός λαός αγωνίστηκε τόσο γενναία, ώστε και αυτοί οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την προς αυτόν εκτίμηση. Εξ’ όλων των αντιπάλων που μας αντιμετώπισαν μόνον ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο» και αφ’ ετέρου δηλώνοντας το 1944 στη διάσημη Γερμανίδα κινηματογραφίστρια Leni Riefenstahl και επαναλαμβάνοντας στην πολιτική του διαθήκη, πριν αυτοκτονήσει τον Απρίλιο του 1945 ότι «Η είσοδος της Ιταλίας στον πόλεμο αποδείχθηκε καταστροφική για μας. Εάν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν την βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα πριν μας πιάσει το Ρωσικό ψύχος».

Επίσης, κατά τον Β’ Π.Π. σε αντίθεση προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που η Γερμανία είχε κατακτήσει πριν επιτεθεί στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ήττα του Μουσολίνι από τις Ελληνικές Ε.Δ. ο Χίτλερ μετά την κατάληψη της Ελλάδας δεν κράτησε Έλληνες αιχμαλώτους, επέτρεψε στους Έλληνες Αξιωματικούς να αποχωρήσουν με τον οπλισμό τους και επέτρεψε το σχηματισμό Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Αμέσως μετά τον Β’ Π.Π. Έλληνες εφοπλιστές με πρώτο τον Αριστοτέλη Ωνάση, έδωσαν παραγγελίες κατασκευής εμπορικών πλοίων στα τότε ανασυγκροτούμενα από τις τεράστιες καταστροφές Γερμανικά Ναυπηγεία του Κιέλου. Ακολούθως το Ελληνικό Π.Ν. εμπιστεύτηκε το 1967 την κατασκευή στα ίδια Ναυπηγεία 4 Υποβρυχίων Γερμανικής σχεδιάσεως, νέου τύπου 209, που δεν είχαν ξανακατασκευασθεί. Με την συμπαράσταση του Ελληνικού Π.Ν. ο τύπος αυτός υποβρυχίων εξελίχθηκε με επιτυχία και η Γερμανία πούλησε περί τα 70 συνολικά υποβρύχια τύπου 209 σε διάφορα ΠΝ. Το Ελληνικό ΠΝ παρήγγειλε αμέσως μετά την μεταπολίτευση το 1974 άλλα 4 υποβρύχια ίδιου τύπου. Το 2000 το Ελληνικό ΠΝ παρήγγειλε στα ίδια Γερμανικά Ναυπηγεία ακόμη 4 υποβρύχια νέου τύπου 214, που δεν είχαν ανακατασκευασθεί και ήταν επακόλουθο να παρουσιάσουν τεχνικά προβλήματα λόγω των οποίων μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε η παραλαβή τους καθώς και η αύξηση του αριθμού τους από 4 σε έξι. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι σκληρές επικρίσεις και άδικες θέσεις της κυρίας Μέρκελ, σε βάρος της Ελλάδας. Για να μην επεκταθώ και σε άλλες πρόσφατες παραγγελίες σημαντικής αξίας Γερμανικού υλικού από την Ελλάδα όπως αρμάτων μάχης κ.τ.λ. περιορίζομαι μόνο να αναφέρω την κατασκευή 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ για το Ελληνικό ΠΝ.

Μετά τα περιληπτικά προαναφερθέντα γίνεται καταφανές ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερά σημαντικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας και της οφείλεται καλύτερη αντιμετώπιση και σεβασμός από την κυρία Μέρκελ.

(από την εφημερίδα «Εστία», 31/3/2010)