Κριστόφ ντε Μαρτζερί: «Αυτό που Έγινε Πρόσκαιρα Αποδεκτό στο Ιράκ Δεν θα Γίνει Αποδεκτό Αλλού»

Κριστόφ ντε Μαρτζερί: «Αυτό που Έγινε Πρόσκαιρα Αποδεκτό στο Ιράκ Δεν θα Γίνει Αποδεκτό Αλλού»
energia.gr
Δευ, 12 Απριλίου 2010 - 16:28
Συνέντευξη παραχώρησε ο... ακριβοθώρητος διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Total, Κριστόφ ντε Μαρτζερί, στους Financial Times, στην οποία αναφέρθηκε όχι μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και στην οικονομία της Ευρώπης και το νομοσχέδιο για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ.

Συνέντευξη παραχώρησε ο... ακριβοθώρητος διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Total, Κριστόφ ντε Μαρτζερί, στους Financial Times, στην οποία αναφέρθηκε όχι μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και στην οικονομία της Ευρώπης και το νομοσχέδιο για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ.

Εξελίσσεται με τον σωστό τρόπο το νομοσχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή στη Γερουσία των ΗΠΑ;

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι εμείς, ο κλάδος της ενέργειας, να γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες θα δραστηριοποιηθούμε στο μέλλον. Οπότε είναι καλό. Αλλά χρειάζεται να συγκλίνουν οι ΗΠΑ με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαχειρίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ελληνική κρίση κατάλληλα;

Η κρίση στην Ελλάδα είναι απλά το παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν κάποιος προχωρά πολύ μακριά πολύ σύντομα. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τα 27 μέλη που αριθμεί η Ε.Ε. Όλοι γνωρίζουν πως το ευρώ θα παραμείνει και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη. Το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι η Ελλάδα. Το θέμα είναι η εταιρική διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Ποιες πιθανότητες διαβλέπετε για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο Ιράν στα επόμενα δύο χρόνια;

Δύο χρόνια είναι λίγο. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να επανακάμψει η εμπιστοσύνη στη σχέση του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο. Κανείς δεν θέλει να βλέπει το Ιράν ως εχθρό. Χρειαζόμαστε τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου που διαθέτει. Είναι λογικό να αναζητάμε λύσεις.

Πόσο βέβαιος είστε ότι οι πετρελαϊκές θα μπορέσουν να αυξήσουν επαρκώς την παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ;

Έχουμε υπογράψει συμβόλαια και θα τα τηρήσουμε. Γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο. Πρόκειται για τεράστια κοιτάσματα. Το Ιράκ τα χρειάζεται, όπως και ο κόσμος. Αλλά τόσο πολλές επιχειρήσεις ταυτόχρονα;

Οι όροι ήταν πολύ αρνητικοί. Ανησυχείτε μήπως το Ιράκ αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες ώστε να επιβάλουν σκληρούς όρους;

Η κατάσταση στο Ιράκ είναι ειδική. Αυτά συνέβησαν πριν τις εκλογές και δε νομίζω πως είχαν επιλογή. Χρησιμοποιήθηκε η τιμή ανά βαρέλι, που δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για τα μακροχρόνια συμβόλαια. Δεν νομίζω πως θα έχει επίδραση στις άλλες χώρες. Το ξεκαθαρίζουμε: Αυτό που έγινε πρόσκαιρα αποδεκτό στο Ιράκ δεν θα γίνει αποδεκτό αλλού.

Υπάρχουν μέρη του πλανήτη στα οποία δεν θα δραστηριοποιούσασταν λόγω του κόστους για το περιβάλλον ή για τους ανθρώπους;

Για τις πετρελαϊκές ισχύει πάντα το ίδιο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε είτε τις πολιτικές ανησυχίες, είτε τις περιβαλλοντικές. Η φροντίδα του πλανήτη είναι τώρα μια προτεραιότητα. Μπορεί να αλλάξει τις εταιρικές στρατηγικές; Όχι. Απλά σημαίνει πως για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πρέπει να πληρώσουμε παραπάνω. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι η τιμή του βαρελιού θα οδηγηθεί μόνο προς τα επάνω.

Συνεπώς, αν γνωρίζατε τη δυστυχία που θα προκαλούσε το πετρέλαιο στη Νιγηρία, θα είχατε προχωρήσει στις σχετικές κινήσεις;

Αν αποφεύγεις κάτι επειδή θέλεις την ασφάλεια και την ειρήνη, τότε καλύτερα να αλλάξεις δουλειά. Η δική μας είναι δύσκολη και αποτελεί ευθύνη η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Τι πιστεύετε ότι θα φέρει το μέλλον για τη Βρετανία στη Βόρεια Θάλασσα;

Με τις νέες τεχνολογίες και με φορολογικά κίνητρα από την κυβέρνηση, μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν ακόμα σχέδια προς ανάπτυξη. Υπάρχει ακόμα ένα μέλλον για δραστηριότητες στη Βρετανία, αν και δεν είναι μια Μέση Ανατολή.

 


Διαβάστε ακόμα