Η Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την Ενεργειακή Πολιτική στην Κοζάνη δεν είναι μια ακόμα κομματική εκδήλωση, ξεκομμένη από τις ανάγκες της κοινωνίας.Είναι η έμπρακτη προσέγγιση του κόμματος στην κοινωνία των πολιτών. Είναι η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, το άνοιγμα στην κοινωνία. Σε αυτό τον διάλογο της παράταξης η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με σαφείς πολιτικούς στόχους. Η προσήλωση στο ενεργειακό τρίπτυχο της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού, στην φθηνή και καθαρή ενέργεια αποτελεί για μας ξεκάθαρη πολιτική επιλογή
Η Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την Ενεργειακή Πολιτική στην Κοζάνη δεν είναι μια ακόμα κομματική εκδήλωση, ξεκομμένη από τις ανάγκες της κοινωνίας.Είναι η έμπρακτη προσέγγιση του κόμματος στην κοινωνία των πολιτών. Είναι η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, το άνοιγμα στην κοινωνία.

Σε αυτό τον διάλογο της παράταξης η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με σαφείς πολιτικούς στόχους. Η προσήλωση στο ενεργειακό τρίπτυχο της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού, στην φθηνή και καθαρή ενέργεια αποτελεί για μας ξεκάθαρη πολιτική επιλογή.

Η οικονομική κρίση επιτάσσει την αναζήτηση του νέου ενεργειακού μίγματος που πρέπει να αναζητήσουμε ως Πολιτεία.
 
Μέσα από ένα νέο ενεργειακό ισοζύγιο οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών και την απεξάρτηση μας από ακριβές πρώτες ύλες, που υποβαθμίζουν τόσο την ανταγωνιστικότητα μας όσο και την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-09, έχουν καταγραφεί με θετικό πρόσημο στην συνείδηση των πολιτών.

Οι διακρατικές συμφωνίες της Ελλάδας, η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η προώθηση του αγωγού SouthStream,η ολοκλήρωση του Ελληνοβουλγαρικού και οι συμφωνίες για την κατασκευή του Ελληνοϊταλικού αγωγού αποτελούν τη σημαντική παρακαταθήκη πάνω στην οποία οφείλει η σημερινή κυβέρνηση να χτίσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας, αποστασιοποιημένη από μικροκομματικές σκοπιμότητες και παλινωδίες.

Δυστυχώς, τα αντιφατικά προεκλογικά μηνύματα του σημερινού πρωθυπουργού και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν αφήνουν και πολλές χαραμάδες αισιοδοξίας.

Απαισιόδοξα όμως είναι και τα μηνύματα της κυβέρνησης για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Η υπουργός, ενδύεται ενός φιλοπεριβαλλοντικού μανδύα, ένδειται όμως σαφούς πολιτικής στόχευσης. Η πρακτική της διαβούλευσης, της κατάθεσης, της απόσυρσης και της επανακατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου φανερώνει την απουσία συγκροτημένης πολιτικής στόχευσης, τη στιγμή που χιλιάδες μικροεπενδυτές αναμένουν ένα στοιχειώδες κυβερνητικό πλαίσιο για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που μπορούν να επενδυθούν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, δεν γίνεται καν λόγος για μεγαλύτερη συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γεωθερμίας και τη χρήση της βιομάζας, που συνεπάγονται πολλαπλά οφέλη για τον αγροτικό κόσμο, την οικονομία της περιφέρειας και την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Και σε αυτό το σημείο, η δεσπόζουσα θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για το περιβάλλον. Αντίθετα, η Πολιτεία οφείλει, για τις επόμενες δεκαετίες, να αξιοποιήσει νέες, σύγχρονες, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές εκμετάλλευσης του εθνικού μας καυσίμου και να αποφύγει τους επικίνδυνους αφορισμούς της λιγνιτικής εκμετάλλευσης.

Σε μια δύσκολη περίοδο, που η επιβολή πρόσθετων φόρων στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, η επαπειλούμενη αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από τις εκπομπές του CO2 δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον τον ενεργειακό τομέα της χώρας, η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει και να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την μεταλιγνιτική περίοδο.

Αντίθετα, η περαιτέρω αναβολή του εκσυγχρονιστικού προγράμματος της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ  για μείωση του λειτουργικού κόστους, η αβεβαιότητα σχετικά με τον λειτουργικό διαχωρισμό της επιχείρησης και η στασιμότητα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων θα καταστήσουν τη ΔΕΗ από ναυαρχίδα της ενεργειακής μας πολιτικής σε ουραγό των ενεργειακών εξελίξεων.

Η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις. Έχουμε ήδη προτείνει την δημιουργία του Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που θα προσελκύσει νέες άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για συμμετοχή των σχολικών κτηρίων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα προγράμματα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Μητροπόλεων στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει άμεσα τις εποικοδομητικές μας προτάσεις. Αντίθετα, όσο εθελοτυφλεί, όσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ομφαλοσκοπεί στην αυταρέσκεια των απόψεών της, τόσο χαμηλότερη βαθμολογία θα δέχεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την κοινωνία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων.

(από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", 12/4/2010)