Η ικανοποίηση των αγορών από τη συγκεκριμενοποίηση των όρων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ φάνηκε χθες στις αγορές. Τα spreads μειώθηκαν ελαφρώς και το Χρηματιστήριο ανέβηκε. Μεγαλύτερη ήταν η ικανοποίηση των αγορών από την- ανησυχητικά καθυστερημένη- αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση και στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών

Η ικανοποίηση των αγορών από τη συγκεκριμενοποίηση των όρων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ φάνηκε χθες στις αγορές. Τα spreads μειώθηκαν ελαφρώς και το Χρηματιστήριο ανέβηκε. Μεγαλύτερη ήταν η ικανοποίηση των αγορών από την- ανησυχητικά καθυστερημένη- αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση και στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν πρόβλημα.

Τώρα μένει να δούμε αν οι αγορές θα αντιδράσουν και εμπράκτως, δηλαδή αν θα μας δανείσουν με σχετικά μειωμένα επιτόκια όταν θα πάμε να δανειστούμε. Αν το κάνουν, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το πακέτο στήριξης. Αν όμως όταν έρθει η ώρα επιμείνουν στα υψηλά επιτόκια δανεισμού, θα μας στείλουν αναγκαστικά στα χέρια του ΔΝΤ.

Η αλήθεια είναι- όσο και αν εμείς θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο- ότι οι αγορές θα διατηρήσουν κάποιες επιφυλάξεις. Διότι μπορεί η Ευρώπη να μας δανείζει με σχετικά χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά το κάνει με τον όρο του ελέγχου μας από το ΔΝΤ. Το κάνει δηλαδή έναντι αυξημένων σκληρών μέτρων και καθημερινής παρακολούθησης. Αν μας δανείσουν οι αγορές, δεν έχουν καμία εξασφάλιση ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Συνεπώς, λογικά σκεπτόμενες οι αγορές θα μας σπρώξουν να ζητήσουμε τη βοήθεια για να μειώσουν πραγματικά και σταθερά το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζουν.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, εμείς πρέπει να δούμε εδώ τι θα κάνουμε για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μη χρειαζόμαστε κάθε τρεις και λίγο βοήθεια από τις αγορές. Διότι μπορεί μεν να είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που κατάφερε να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, αλλά η πραγματική επιτυχία θα είναι να βελτιώσει την πραγματική οικονομία. Και αυτό θα το κάνει περιορίζοντας τη σπατάλη και τη διαφθορά, αλλά και δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Μόνο έτσι η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική και θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς δεκανίκια στο μέλλον.

Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επανεξετάσει τις πρακτικές του και να δει πώς θα γίνει εξωστρεφής. Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων απευθύνεται στην εσωτερική αγορά. Εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, έχουμε πολύ υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο επίσης χρηματοδοτούμε με δανεικά. Η ύφεση θα βοηθήσει τη μείωση αυτού του ελλείμματος, διότι θα περιορίσει τη ζήτηση για εισαγόμενα και θα μειώσει το κόστος παραγωγής των εγχώριων προϊόντων. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται και κυβερνητική παρέμβαση και προσπάθεια από τον ιδιωτικό τομέα για να επιτευχθεί η αλλαγή στην ελληνική οικονομία.

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 13/4/2010)