Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο πρόκειται να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο οποίος αναθεωρεί με τον τρόπο αυτό τις εκτιμήσεις του τη στιγμή που οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση. Ο οργανισμός θεωρεί πως η ζήτηση θα φτάσει φέτος τα 86,60 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, από 84,93 εκατ. βαρέλια το 2009. Η αύξηση αγγίζει τα 1,67 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο πρόκειται να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο οποίος αναθεωρεί με τον τρόπο αυτό τις εκτιμήσεις του τη στιγμή που οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση.

Ο οργανισμός θεωρεί πως η ζήτηση θα φτάσει φέτος τα 86,60 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, από 84,93 εκατ. βαρέλια το 2009. Η αύξηση αγγίζει τα 1,67 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 86,5 εκατ. βαρέλια το 2007, πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης της ζήτησης στη Βόρεια Αμερική και τον Ειρηνικό, στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, αν και στην Ευρώπη παραμένει υποτονική», τονίζει ο ΙΕΑ.

Σημειώνεται πάντως ότι η παραπάνω ζήτηση θα καλυφθεί εν πολλοίς από την παραγωγή πλην του OPEC. Ο οργανισμός προσδιορίζει την παραγωγή των κρατών αυτών στα 52 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, αυξημένη κατά 500.000 βαρέλια. Κατά συνέπεια, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τον OPEC θα μειωθεί κατά 200.000 βαρέλια στα 29,1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν μετά την δημοσίευση της έκθεσης του ΙΕΑ, στα 83,63 δολάρια για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου στις ΗΠΑ. Ο ΙΕΑ αναφέρει επίσης ότι τα διϋλιστήρια ανά τον κόσμο θα επεξεργαστούν 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα περισσότερα στο β’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, λόγω της ζήτησης της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών. Η παραγωγή στα διϋλιστήρια της Κίνας πρόκειται να αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με το 2009, αντισταθμίζοντας έτσι τη μείωση κατά 440.000 βαρέλια που παρατηρείται στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν προβληματισμό, καθώς το ενδεχόμενο να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια επισκιάζει τις προσπάθειες των οικονομιών για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση. Ο ΙΕΑ σημειώνει: «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα για τους παραγωγούς αν η τιμή των 80-100 δολαρίων αντιμετωπιστεί όπως τα 60-80 δολάρια μερικά χρόνια πριν, προκαλώντας ζημιά στις προσπάθειες για ανάκαμψη και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια πλην του πετρελαίου».

Τέλος, ο ΙΕΑ υποβαθμίζει τον ρόλο των κερδοσκόπων και τον κίνδυνο ενός υποκινούμενου ράλι των τιμών, αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «οι ρυθμιστικές αρχές δικαίως αναζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιο σκοτεινές περιοχές των αγορών, με την Ε.Ε. να προτείνει μια ενισχυμένη εποπτεία και την αμερικανική CFTC να προβαίνει σε περιορισμό των θέσεων που κατέχει ο κάθε επενδυτής. Ιδεατά, οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της διαφάνειας, δίχως να περιορίσουν τη ρευστότητα ή την δυνατότητα εξασφάλισης».