Η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία ΒΒΒ+ στην ΒΒΒ- αντανακλά την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτή η απότομη αύξηση από τις αρχές του έτους, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της προοπτικής για την οικονομία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, φέτος, και τη συγκράτηση του χρέους σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011
Η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία ΒΒΒ+ στην ΒΒΒ- αντανακλά την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Αυτή η απότομη αύξηση από τις αρχές του έτους, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της προοπτικής για την οικονομία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, φέτος, και τη συγκράτηση του χρέους σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011. Οι πιέσεις που δέχεται το τραπεζικό σύστημα αντανακλούν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα για την πορεία του δημόσιου χρέους. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις από τον τραπεζικό κλάδο θα αυξάνονται όσο η κυβέρνηση παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή του. Η Fitch αναγνωρίζει κάποιες ενδείξεις που σε πρώτο στάδιο παρουσιάζουν βελτίωση των φορολογικών εσόδων και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία έχουν υποστηρίξει οι εταίροι της χώρας στην Ευρωζώνη. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η αξιοπιστία των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα κατοχυρωθεί μόνο μέσα από τη βιώσιμη μείωση του ελλείμματος για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πείσουν έχοντας ταυτόχρονα ισχυρές δεσμεύσεις για δημοσιονομική στήριξη.

Η Fitch επιμένει ότι η έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ενός εξωτερικού μηχανισμού για την έγκαιρη οικονομική στήριξη της χώρας μπορεί να δυσκόλεψε την πρόσβαση της Ελλάδας στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές με προσιτό κόστος και κατ’ επέκταση να υποβάθμισε την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της. Ενώ η Fitch θεωρεί πιθανή την οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, εκτιμά ότι θα κριθεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στην παροχή στήριξης υπό τη μορφή ενός ξεκάθαρου προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ετσι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές σε μια κρίσιμη περίοδο, εάν ληφθούν υπόψη οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Η αρνητική προοπτική που διατηρεί η Fitch για την ελληνική οικονομία αντανακλά τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να επισκιάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

* Διευθυντικό στέλεχος στην αξιολόγηση κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών και επικεφαλής αναλύσεων για την ελληνική οικονομία στην Fitch Ratings.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/04/2010)