Αναγκαίο Ένα Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ανανεώσιμων Πηγών

Η παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αναπτυχθεί με τη συνεργασία των χωρών όλης της ηπείρου, ώστε να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό συνιστά μελέτη με τον τίτλο «Οδικός χάρτης 2050: ένας πρακτικός οδηγός για μια ευημερούσα Ευρώπη χαμηλού άνθρακα»
από την εφημερίδα Τα Νέα
Τετ, 14 Απριλίου 2010 - 14:25
Η παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αναπτυχθεί με τη συνεργασία των χωρών όλης της ηπείρου, ώστε να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό συνιστά μελέτη με τον τίτλο «Οδικός χάρτης 2050: ένας πρακτικός οδηγός για μια ευημερούσα Ευρώπη χαμηλού άνθρακα», η οποία συντάχθηκε από την οργάνωση Εuropean Climate Foundation (Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για το Κλίμα) και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Προτείνεται η εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλιακά πάρκα των φωτοβολταϊκών στην Ισπανία με χώρες που χρειάζονται ενέργεια όπως η Πολωνία.

Με αυτή τη σύνδεση θα ήταν δυνατό να σταλούν τεράστιες ποσότητες «καθαρού» ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί όμως να υπάρξουν αντιδράσεις από χώρες όπως η Γαλλία. Η μελέτη υπογραμμίζει πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα, πρέπει να συνδεθούν σε ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη την ήπειρο ώστε η προσφορά της εναλλακτικής ενέργειας να είναι ασφαλής και αξιόπιστη προκειμένου να αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα. Στην Ευρώπη, όμως, τα ενεργειακά δίκτυα περιορίζονται κυρίως σε μεμονωμένες χώρες, πέραν των συνόρων των οποίων έχουν περιορισμένες συνδέσεις.

Οι διασυνοριακές διασυνδέσεις
Στη μελέτη, η οποία υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στον επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ και στην αρμόδια για το Κλίμα επίτροπο Κόνι Χέντεγκααρ, αναφέρεται ότι οι διασυνοριακές συνδέσεις των ενεργειακών δικτύων πρέπει να αλλάξουν ώστε να καταστεί δυνατή η ευρύτερη διανομή της «καθαρής» ενέργειας. «Πρέπει να καταστεί δυνατό να γίνουν σημαντικές ενεργειακές ανταλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου», τονίζεται στη μελέτη. Το ενισχυμένο καλώδιο που θα περνάει από το ισπανικό στο γαλλικό έδαφος και θα διασχίζει τη Γαλλία, μπορεί να βοηθήσει τις γαλλικές εταιρείες κοινής ωφέλειας να εξάγουν περισσότερη πυρηνική ενέργεια, μπορεί όμως και να περιορίσει αυτές τις εξαγωγές καθώς θα προσφερθεί στους πελάτες μια εναλλακτική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος. Χώρες όπως η Γαλλία πρέπει να «υπολογίσουν τα ευρύτερα περιφερειακά οφέλη», υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Αλλος παράγων που μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια είναι η αντίδραση στην προοπτική να τοποθετηθούν πυλώνες και καλώδια σε περιοχές φυσικού κάλλους όπως τα Πυρηναία, η οροσειρά που αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας.