Αργά αλλά σταθερά φαίνεται πως ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών του ο ΟΠΕΚ σε ό, τι αφορά το εύρος τιμών που ο ίδιος θεωρεί αποδεκτό για το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Ενα χρόνο πριν, επαρκές εθεωρείτο ένα επίπεδο τιμών της τάξης των 40 - 50 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα, έστω και όχι ευθέως, τα 90 δολάρια προβάλλονται ως ορατή πιθανότητα.

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται πως ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών του ο ΟΠΕΚ σε ό, τι αφορά το εύρος τιμών που ο ίδιος θεωρεί αποδεκτό για το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Ενα χρόνο πριν, επαρκές εθεωρείτο ένα επίπεδο τιμών της τάξης των 40 - 50 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα, έστω και όχι ευθέως, τα 90 δολάρια προβάλλονται ως ορατή πιθανότητα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγών κρατών παραμένει ασυνήθιστα αδρανές, σε εποχή που το αργό ενισχύεται σχεδόν κατά 70% από πέρυσι, σε ένα άλμα που πυροδοτεί και πάλι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εύθραυστη ανάκαμψη.

Επισήμως, είναι λίγες οι σαφείς αναφορές σε νέο, υψηλότερο στόχο υπό το πρίσμα της ανάκαμψης. Ωστόσο, τα σχετικά σχόλια αφθονούν. «Δεν συνιστά πραγματική, διαρκή τάση», τόνισε χθες ο Σόκρι Γκάνεμ, πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης, αναφερόμενος στο ράλι που οδήγησε την τιμή του αργού μια ανάσα από τα 86 δολάρια το βαρέλι, στη Νέα Υόρκη, μετά πέντε ημέρες υποχώρησης, όταν ανακοινώθηκαν στοιχεία για αιφνίδια και δραστική συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων ενέργειας. Η τιμή αυτή, πολύ κοντά στα υψηλά 18μήνου των 87,09 που άγγιξε στις 6 Απριλίου, παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερη από το ιστορικό ρεκόρ που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2008, κοντά στα 150 δολάρια. Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ τονίζουν ότι η τιμή θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον στα 90 δολάρια, για να εξωθήσει το καρτέλ να λάβει μέτρα αύξησης της παραγωγής.

Ανεπισήμως, αρκετές χώρες του καρτέλ αυξάνουν την προσφορά τους από τα μέσα του 2009, με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία –το μοναδικό μέλος με ουσιαστική δυνατότητα αύξησης– διατηρούν την παραγωγή τους πολύ κοντά στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στα τέλη του 2008. Η τελευταία, διά του υπουργού Πετρελαίου της, Αλί αλ Ναΐμι, έχει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες εκθειάσει το φάσμα των 70 - 80 δολαρίων ως «καταλληλότερη τιμή». Σύμφωνα με αναλυτές, «τα 70 - 75 δολάρια είναι η ελάχιστη συμφέρουσα τιμή για να προχωρήσει το καρτέλ σε νέες επενδύσεις και να συντηρήσει τις παλαιότερες». Και όπως δήλωνε στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ, το εύρος των 70 - 80 δολαρίων ίσως φθάνει στο τέλος του: «Η αγορά μοιάζει ικανοποιημένη. Το εύρος αυτό είναι αποδεκτό ίσως μόλις για το επόμενο εξάμηνο», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΠΕΚ εμφανίζεται συγκρατημένος και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης για τα πετρέλαιά του το 2010. Η μείωση εκτιμάται πως θα είναι της τάξης των 100.000 - 120.000 βαρελιών ημερησίως σε σχέση με πέρυσι, στα 28,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η πρόβλεψη συνάδει με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον ΟΠΕΚ: όπως ανακοίνωσε προχθές, παρά το ρεκόρ που αναμένει φέτος για την παγκόσμια κατανάλωση, η ζήτηση για τα πετρέλαια του καρτέλ θα διαμορφωθεί κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη, στα 29,1 εκατ. βαρέλια.

Σε κάθε περίπτωση, και ενόψει της προγραμματισμένης συνόδου του Οκτωβρίου για τον καθορισμό της πολιτικής του, το καρτέλ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο μέτωπο των ενεργειακών αποθεμάτων, ιδίως στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, τα αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.