Τεράστια Προβλήματα με τις Πτήσεις στην Ευρώπη Λόγω της Ηφαιστειακής Τέφρας

Τεράστια Προβλήματα με τις Πτήσεις στην Ευρώπη Λόγω της Ηφαιστειακής Τέφρας
από την εφημερίδα Το Βήμα
Παρ, 16 Απριλίου 2010 - 16:53
Χάος έχει προκληθεί στις πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την Πέμπτη στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερου και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και αναμένονται ανάλογα προβλήματα στη Φρανκφούρτη
Χάος έχει προκληθεί στις πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την Πέμπτη στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερου και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και αναμένονται ανάλογα προβλήματα στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Λονδίνο αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής η καθήλωση των αεροσκαφών.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι το μεγαλύτερο της  Γερμανίας και το τρίτο σε μέγεθος στην Ευρώπη, δήλωσε ότι αναμένονται πολλά προβλήματα στις πτήσεις την Παρασκευή.

«Αναμένεται ότι η Φρανκφούρτη θα βρίσκεται στη ζώνη που επηρεάζεται» από το νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του αεροδρομίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Στο Ντίσελντορφ οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν αργά τη νύχτα ότι διακόπτεται προσωρινά η εναέρια κυκλοφορία «μέχρι νεωτέρας εντολής», εξαιτίας της στάχτης από το ηφαίστειο στην Ισλανδία.

Στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερο και της Βρέμης έχουν καθηλωθεί τα αεροπλάνα
Η Κριστίνα Κέλεκ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για κλείσιμο του εναέριου χώρου» στη βόρεια Γερμανία, αφού «στο βαθμό που βελτιωθούν οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί πολύ γρήγορα να αρχίσουν οι πτήσεις».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εάν το νέφος παραμείνει πάνω από τη Γερμανία μπορεί να παραταθεί η απαγόρευση των πτήσεων.

Η εναέρια κυκλοφορία στη βόρεια Ευρώπη έχει παραλύσει από την Πέμπτη εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης, καθώς εκτός από τη Γερμανία προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Συνολικά, 24 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή από  Ρουμανία για χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης από τα αεροδρόμια Οτοπένι και Μπανεάσα.

Στο  Λονδίνο, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι παρατείνεται το κλείσιμο των αεροδρομίων, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, λόγω του ηφαιστειακού νέφους από την Ισλανδία.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χίθροου δήλωσε ότι 180.000 επιβάτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης.

Οι αρχές της  Δανίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος της Λιθουανίας.

Στη  Γαλλία έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων το Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί, ενώ οι αρχές έχουν προαναγγείλει ότι μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος η κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.

Κλειστός παραμένει και ο εναέριος χώρος της  Πολωνίας, όπου λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια της Κρακοβίας και του Ζεσόφ.

Το Σαββατοκύριακο, η Πολωνία θα υποδεχτεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών, για την κηδεία του Λεχ Καζίνσκι.

Ακύρωση πτήσεων προς το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη από την Αυστραλία ανακοίνωσε και η αυστραλιανή Qantas, ενώ την Πέμπτη ακυρώθηκαν περίπου εκατό πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Πληθώρα πτήσεων ακυρώθηκαν και από πολλούς ασιατικούς προορισμούς, όπου η Singapore Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση των πτήσεών της την Παρασκευήαπό και προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μόναχο, Αμστερνταμ και Παρίσι.

Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Συνολικά είκοσι πτήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways: από Τόκιο προς Παρίσι, Αμστερνταμ, Λονδίνο, Μιλάνο και Φρανκφούρτη, με τις οποίες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν περίπου 2.300 επιβάτες.

Προς το παρόν, μόνο οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος της  Σουηδίας, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές.

Εκπρόσωπος της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων, εκτίμησε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Η Eurocontrol εκτιμά ότι το περασμένο 24ωρο ακυρώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη πέντε έως έξι χιλιάδες πτήσεις.

Πάντως, ειδικοί ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις του ηφαιστείου.