Κατά 85% μείωσαν την ενεργειακή τους κατανάλωση oι νικητές των βραβείων GreenLight και GreenBuilding της ΕΕ συμβάλλοντας μ' αυτόν τον τρόπο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τα συνολικώς 24 βραβεία που απονεμήθηκαν φέτος αφορούν αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ή καινοτομικά έργα.
Κατά 85% μείωσαν την ενεργειακή τους κατανάλωση oι νικητές των βραβείων GreenLight και GreenBuilding της ΕΕ συμβάλλοντας μ' αυτόν τον τρόπο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τα συνολικώς 24 βραβεία που απονεμήθηκαν φέτος αφορούν αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ή καινοτομικά έργα. Οι αποφάσεις επιβράβευσης βασίστηκαν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται.

Σκοπός

Σκοπός αυτών των βραβείων, τα οποία αθλοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2000 και το 2005, αντιστοίχως, είναι να προωθηθεί η προαιρετική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Dagda, Λετονία, είναι ένας από τους 12 βραβευθέντες το 2010 στο πλαίσιο του προγράμματος GreenLight, επειδή μείωσε κατά 85% την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό αφότου εντάχθηκε στην πρωτοβουλία αυτή, το 2007. Στην κατηγορία GreenBuilding, σε δύο από τα επιτυχέστερα έργα ανακαίνισης ― κτήριο γραφείων στην Αυστρία και γυμνάσιο στη Γερμανία ― έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας που υπερβαίνει το 80%. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 700 φορείς απ' όλη την Ευρώπη, εξοικονομούνται περίπου 545 GWh ετησίως, δηλαδή ενέργεια που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση δύο μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων.
Δηλώσεις

«Συγχαίρουμε τους βραβευθέντες. Ανεξαρτήτως του εάν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι οργανισμοί που επενδύουν και καινοτομούν σε ενεργειακή απόδοση μπορούν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη, ενώ παράλληλα συμβάλλουν πρωτοποριακά στην ενίσχυση της αειφορίας στην Ευρώπη. Η διάδοση των βέλτιστων πρακτικών αυτού του είδους - μεταξύ άλλων με προγράμματα επιβράβευσης όπως το GreenLight και το GreenBuilding - θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική και περιβαλλοντική επιτυχία της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020"» δήλωσαν οι Επίτροποι Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδιοι για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, και Gunther Oettinger, αρμόδιος για την ενέργεια

Το ΚΚΕρ

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαχειρίζεται τα προγράμματα GreenLight και GreenBuilding, με τα οποία επιδιώκεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών που συμμετέχουν προαιρετικά. Με το πρόγραμμα GreenLight ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες σε αυτό να εγκαταστήσουν ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, ενώ με την πρωτοβουλία GreenBuilding προωθείται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, μέσω διαφόρων μέτρων, όπως η θερμομόνωση, η αποδοτική θέρμανση και ψύξη, τα ευφυή συστήματα ελέγχου, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συλλεκτών κ.λπ.

Οι δύο τελετές απονομής των βραβείων πραγματοποιούνται στη Φραγκφούρτη στις 13 και 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εμπορικών κτηρίων» ("Improving Energy Efficiency in Commercial Buildings", IEECB'10). Τα συνολικώς 24 βραβεία που απονέμονται εφέτος αφορούν αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ή καινοτομικά έργα. Οι αποφάσεις επιβράβευσης βασίζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και στον κλάδο των συμμετεχόντων (δημόσια κτήρια, λιανικό εμπόριο, γραφεία κ.λπ.).

Φωτισμοί

Περισσότεροι από 500 οργανισμοί απ' όλη την Ευρώπη έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία GreenLight από το 2000, όταν εγκαινιάστηκε. Με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένου φωτισμού από σύγχρονους, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λαμπτήρες, καθώς και με τον έλεγχο της χρήσης του φωτισμού έχει επιτευχθεί συνολική εξοικονόμηση 241 GWh/έτος. Αυτή η ποσότητα ενέργειας ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους περίπου 24 εκατ. ευρώ και άνω των 94 εκατομμυρίων χιλιογράμμων εκπομπών CO2.

Κατασκευές

Περισσότερες από 185 είναι οι συμμετοχές στην πρωτοβουλία GreenBuilding από το 2005, όταν εγκαινιάστηκε μετά την επιτυχία της πρωτοβουλίας GreenLight. Στα 286 κτήρια που καλύπτουν αυτές οι συμμετοχές εξοικονομούνται κατά τις εκτιμήσεις περίπου 304 GWh πρωτογενούς ενέργειας/έτος (π.χ. ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης), ποσότητα που αντιστοιχεί σε μέσο ποσοστό εξοικονόμησης 41%.

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων, κυρίως με την εγκατάσταση του αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και, δευτερευόντως, με καλύτερη μόνωση του κελύφους των κτηρίων (διαχωρισμός ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον) και αποδοτικότερο φωτισμό. Έχει επίσης συμβάλει η αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας.