Η Κίνα συμφώνησε να δανείσει 20 δις δολάρια στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα την παροχή πετρελαίου από τα κοιτάσματα της ζώνης του Ορινόκου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Η Κίνα συμφώνησε να επενδύσει 20 δις δολάρια στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα την παροχή πετρελαίου από τα κοιτάσματα της ζώνης του Ορινόκου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Πρόκειται για νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, μετά από την εγκαθίδρυση επενδυτικού ταμείου 12 δις δολαρίων για την ανάπτυξη σχεδίων στη Βενεζουέλα. Σήμερα οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα ανέρχονται σε 460.000 βαρέλια ανά ημέρα και χρησιμοποιούνται από τον κ. Τσάβες ως μέσο αποπληρωμής για τα 8 δις που άντλησε η κυβέρνηση από το ταμείο αυτό.

«Συμφωνήσαμε σε ένα τεράστιο μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αυτό το μεγάλο fund έχει ευρύτερους σκοπούς. Η Κίνα χρειάζεται ενεργειακή ασφάλεια και εμείς είμαστε εδώ για να τους παρέχουμε το πετρέλαιο που έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Τσάβες.

Ο πρόεδρος αναμένει την επένδυση 120 δις δολαρίων στη ζώνη του Ορινόκου στα επόμενα επτά χρόνια, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια. Στα πλαίσια αυτά, η κρατική πετρελαϊκή Petroleos de Venezuela και η κινεζική CNPC υπέγραψαν για την δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 20 δις.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης θα έχουν διάρκεια 25 ετών και η CNPC αναμένει την άντληση 2,9 δις βαρειλιών. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η αύξηση των εξαγωγών από τη Βενεζουέλα κατά 400.000 βαρέλια θα οδηγήσει σε άυξηση των εισαγωγών της Κίνας κατά 10%.