Το «πράσινο φως» για την κατασκευή 50 αιολικών πάρκων στη Ρουμανία έλαβε η Iberdrola, ανοίγοντας το δρόμο για το μεγαλύτερο πρότζεκτ αιολικής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει τουλάχιστον δύο δισ. δολάρια. Ειδικότερα, η ισπανική εταιρεία έλαβε την έγκριση της ρουμανικής κυβέρνησης για την κατασκευή πάρκων συνολικής ισχύος 1.500 μεγαβάτ μέχρι το 2017 με στόχο την παροχή ενέργειας σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Iberdrola Renovables
Το «πράσινο φως» για την κατασκευή 50 αιολικών πάρκων στη Ρουμανία έλαβε η Iberdrola, ανοίγοντας το δρόμο για το μεγαλύτερο πρότζεκτ αιολικής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει τουλάχιστον δύο δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, η ισπανική εταιρεία έλαβε την έγκριση της ρουμανικής κυβέρνησης για την κατασκευή πάρκων συνολικής ισχύος 1.500 μεγαβάτ μέχρι το 2017 με στόχο την  παροχή ενέργειας σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Iberdrola Renovables.

Η Iberdrola αξιοποίησε τα κυβερνητικά κίνητρα και εξασφάλισε τιμές πάνω από τα επίπεδα της αγοράς, κατακτώντας την πρώτη θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες ιδιοκτήτριες αιολικών πάρκων στον κόσμο. Συνολικά δραστηριοποιείται σε 10 αγορές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Με το πάρκο – «μαμούθ» που σχεδιάζει στη Ρουμανία, η εταιρεία αναμένεται να διευρύνει το προβάδισμά της έναντι της Νο2 παραγωγού αιολικής ενέργειας στον κόσμο, της FPLGroup.

Στα τέλη του 2009, η εγκατεστημένη ισχύς της Iberdrolaαν ήλθε σε περίπου 44.000 μεγαβάτ, εκ των οποίων το 30% προήλθε από μονάδες καύσης φυσικού αερίου, το 25% από ΑΠΕ και το 23% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Στόχος της Iberdrola Renovables είναι να αυξήσει την ισχύ της σε 16.000 μεγαβάτ μέχρι το 2012 από 11.294 μεγαβάτ που ήταν στα τέλη Μαρτίου.