Αρθούρος Ζερβός: ««Ένας Πλήρως Ανανεώσιμος Κλάδος Παραγωγής Ενέργειας Είναι η Μόνη Λύση για να Μειωθούν οι Εκπομπές κατά 80-95% ως το 2050»

Αρθούρος Ζερβός: ««Ένας Πλήρως Ανανεώσιμος Κλάδος Παραγωγής Ενέργειας Είναι η Μόνη Λύση για να Μειωθούν οι Εκπομπές κατά 80-95% ως το 2050»
dj
Τρι, 20 Απριλίου 2010 - 19:01

Η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει τις μισές ανάγκες της Ε.Ε. σε ηλεκτρισμό το 2050, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας ( EWEA) την Τρίτη. «Το δυναμικό υπάρχει και η βιομηχανία είναι έτοιμη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την υπάρχουσα ανάπτυξη», τόνισε ο Κρίστιαν Κζάερ, διευθύνων σύμβουλος στα πλαίσια συνεδρίου στη Βαρσοβία.

Πρόσθεσε πως οι υπόλοιπες ΑΠΕ μπορούν «άνετα» να καλύψουν το υπόλοιπο 50% της ζήτησης. Η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου το οποίο θα επιτρέπει την ευφυή διαχείριση της ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και μια ισχυρή πολιτική δέσμευση, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για αυτού του είδους την μεγάλη αύξηση στην αιολική ενέργεια, υπογράμμισε.

Η ασταθής φύση της παραγωγής από αιολικά ασκεί πίεση στα δίκτυα ορισμένων χωρών οι οποίες δεν είναι έτοιμες για διακυμάνσεις της παραγωγής ηλεκτρισμού. Η εγκατεστημένη ισχύς στην Ε.Ε. στα τέλη του 2009 ήταν αρκετή για την κάλυψη του 4,8% των αναγκών, σύμφωνα με την EWEA. «Ένας πλήρως ανανεώσιμος κλάδος παραγωγής ενέργειας είναι η μόνη λύση για να μειωθούν οι εκπομπές κατά 80-95% ως το 2050», δήλωσε ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος της EWEA, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για την υλοποίηση σχεδίων στις ΑΠΕ για την περίοδο μετά το 2020.