Aνησυχίες για μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου DeepWater Ηorizon στον Κόλπο του Μεξικού παρά τη διαβεβαίωση που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειές της
Aνησυχίες για μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου DeepWater Ηorizon στον Κόλπο του Μεξικού παρά τη διαβεβαίωση που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειές της.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο πλαίσιο των προσπαθειώνδιάσωσης και αντιμετώπισηςτων συνεπειών που υπάρχουν για το περιβάλλον. Αυτές οι ενέργειεςτης κυβέρνησης θα θεωρηθούναπόλυτης προτεραιότητας » διαβεβαίωσε ο πρόεδρος.

Η έκρηξη συνέβη την Τρίτη, για άγνωστο ως αργά χθες λόγο. Ενδεκα εργάτες αγνοούνται και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί είναι λίγες. Αλλοι 17 τραυματίστηκαν, τέσσερις από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Υστερα από δύο ημέρες πυρκαϊάς, η εξέδρα, η οποία βρίσκεται στα ανοικτά της Νέας Ορλεάνης, βυθίστηκε το βράδυ της Πέμπτης. Τώρα όμως εκφράζονται φόβοι ότι η βύθιση μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στον Κόλπο του Μεξικού. Η εξέδρα βρισκόταν 80 χιλιόμετρα από τις ακτές και η βύθισή της απειλεί να καταστρέψει το ευάλωτο οικοσύστημα των ακτών της Λουιζιάνα και του Μισισιπή. Ως και 1,27 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου μπορούν να ανεβούν στην επιφάνεια της θάλασσας από τον βυθό που βρίσκεται 1.524 μέτρα κάτω από αυτήν. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, ενώ ειδικοί επιστήμονες κάνουν μετρήσεις και πλοιάρια με εξοπλισμό για τον περιορισμό και τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων έχουν σπεύσει στην περιοχή. « Αν το πετρέλαιοκατευθυνθεί προς τη στεριά,θα είναι η απαρχή μιας σοβαρήςκαταστροφής » είπε η ΣίνθιαΣάρτχου, διευθύντρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης Gulf Restoration Νetwork.

Η ΒΡ Ρlc., που εκμεταλλευόταν την εξέδρα, έχει αναλάβει και το κόστος για τον καθαρισμό της περιοχής.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 24/04/2010)