Νωρίτερα από το καθιερωμένο άρχισαν φέτος οι ιρανικές ναυτικές ασκήσεις στα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ, μετά τις δηλώσεις της ιρανικής ηγεσίας ότι δέχεται συγκεκαλυμμένες απειλές επίθεσης από την Ουάσιγκτον. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διενεργούν τις ασκήσεις, γνωστές ως «Μεγάλος Προφήτης», στα στενά του Ορμούζ, κάθε καλοκαίρι από το 2006. Σκοπός των ασκήσεων, που άρχισαν χθες, είναι να ασκηθεί το Ιράν στην παρεμπόδιση της μεταφοράς πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τις διεθνείς αγορές
Νωρίτερα από το καθιερωμένο άρχισαν φέτος οι ιρανικές ναυτικές ασκήσεις στα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ, μετά τις δηλώσεις της ιρανικής ηγεσίας ότι δέχεται συγκεκαλυμμένες απειλές επίθεσης από την Ουάσιγκτον.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διενεργούν τις ασκήσεις, γνωστές ως «Μεγάλος Προφήτης», στα στενά του Ορμούζ, κάθε καλοκαίρι από το 2006. Σκοπός των ασκήσεων, που άρχισαν χθες, είναι να ασκηθεί το Ιράν στην παρεμπόδιση της μεταφοράς πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τις διεθνείς αγορές. Η προβολή ισχύος στα στενά του Ορμούζ είναι ένα από τα βασικότερα διαπραγματευτικά χαρτιά της Τεχεράνης στη συνεχιζόμενη διαμάχη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Δύση υποπτεύεται ότι η Τεχεράνη, υπό την προκάλυψη ειρηνικού προγράμματος παραγωγής ενέργειας, συσσωρεύει υλικό και τεχνογνωσία ώστε να μετατραπεί, κρυφά, σε πυρηνική δύναμη, κατηγορία που το Ιράν αρνείται. Ανακοινώνοντας πρόσφατα το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που δεν τα διαθέτουν, αλλά δήλωσε ρητά ότι η δέσμευση δεν περιλαμβάνει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Την Τετάρτη, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έκανε λόγο για «αμερικανική πυρηνική απειλή» που αποτελεί «στίγμα στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία των στρατιωτικών ασκήσεων. «Νομίζω ότι όλα τα κυρίαρχα κράτη έχουν προφανώς δικαίωμα να κάνουν πρόβες και προετοιμασίες για την άμυνά τους» δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες «βέβαιος» ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να επιτεθεί στην Τεχεράνη, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την επιβολή κυρώσεων επί του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/04/2010)