ΣΤΗ Σαουδική Αραβία, η συσταθείσα από το κράτος Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτό το αίτημα ενός κοριτσιού 12 ετών να πάρει διαζύγιο από τον ηλικίας 80 ετών σύζυγό της και αυτή η απόφαση κρίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για να αλλάξει στη χώρα αυτή η ελάχιστη ηλικία που επιτρέπεται να παντρευτεί μία κοπέλα από τα 9 της χρόνια, που είναι σήμερα, στα 16. Το άτυπο όριο των 9 ετών ίσχυε μέχρι τώρα σε πολλές περιοχές της χώρας και βασιζόταν στο σκεπτικό ότι αφού ο Προφήτης Μωάμεθ παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι 9 ετών, αυτή ακριβώς η ηλικία θα έπρεπε να ισχύσει ως ελάχιστη για να γίνει ένας γάμος
ΣΤΗ Σαουδική Αραβία, η συσταθείσα από το κράτος Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτό το αίτημα ενός κοριτσιού 12 ετών να πάρει διαζύγιο από τον ηλικίας 80 ετών σύζυγό της και αυτή η απόφαση κρίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για να αλλάξει στη χώρα αυτή η ελάχιστη ηλικία που επιτρέπεται να παντρευτεί μία κοπέλα από τα 9 της χρόνια, που είναι σήμερα, στα 16.

Το άτυπο όριο των 9 ετών ίσχυε μέχρι τώρα σε πολλές περιοχές της χώρας και βασιζόταν στο σκεπτικό ότι αφού ο Προφήτης Μωάμεθ παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι 9 ετών, αυτή ακριβώς η ηλικία θα έπρεπε να ισχύσει ως ελάχιστη για να γίνει ένας γάμος. Ο σεΐχης Αμπντουλάχ Αλ Μανιέ, από τους παλιότερους και πιο σεβάσμιους κληρικούς στη Σαουδική Αραβία, υπερασπίστηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίπτωση της 12χρονης κοπέλας, που υποχρεώθηκε να παντρευτεί τον 80χρονο, λέγοντας ότι ο γάμος του Μωάμεθ πριν από περίπου 14 αιώνες «δεν μπορεί να δικαιολογήσει στη σημερινή εποχή τον εξαναγκασμό σε γάμο τόσο μικρής ηλικίας κοριτσιών».

Τo 12 ΧΡΟΝΟ κορίτσι παντρεύτηκε πέρυσι, παρά τη θέλησή της, τον 80χρονο εξάδελφο του πατέρα της. Ζει στην πόλη Μπουραϊντά, κοντά στο Ριγιάντ, που διέπεται από πολύ συντηρητικές αρχές και παραδόσεις. Παρ' όλ' αυτά, βρήκε τη δύναμη να εναντιωθεί σ' αυτήν την πραγματικότητα, να βρει βοήθεια από δικηγόρους που ήταν πρόθυμοι να τη στηρίξουν και προσέφυγε στη συγκεκριμένη κρατική Αρχή.

Ασφαλώς, βοήθησε και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, πολύ αργά αλλά σταθερά, ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει προωθήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πράγματι έχουν βγάλει από τη γυναίκα μερικά από τα πολλά αβάσταχτα βάρη που είχε. Χαρακτηριστικώς, οι συντηρητικοί κληρικοί τού επιτέθηκαν σφόδρα όταν αποφάσισε πρόσφατα να καταργηθεί ο νόμος που απαγόρευε στις γυναίκες να μείνουν μόνες τους σε ξενοδοχείο και τις υποχρέωνε να έχουν μαζί τους, στο δωμάτιο που θα έκλειναν, τον άρρενα κηδεμόνα τους, που έπρεπε να είναι δηλωμένος στις Αρχές, ώστε να γνωρίζουν ποιος ακριβώς είναι. Ομοια αντιδρούν οι συντηρητικοί τώρα και με την πιθανή κατάργηση του κατωτάτου ορίου που μπορεί να παντρευτεί ένα κορίτσι και να το ανεβάσουν από το 9 στο 16.

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 23/04/2010)