Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο εντός πέντε ετών και να στραφεί στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε την Κυριακή πως πρόκειται να υλοποιήσει έργα συνολικής ισχύος 4.000MW στη γεωθερμία ως το 2014

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο εντός πέντε ετών και να στραφεί στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε την Κυριακή πως πρόκειται να υλοποιήσει έργα συνολικής ισχύος 4.000 MW στη γεωθερμία ως το 2014, σύμφωνα με τη δεύτερη φάση του σχετικού προγράμματος, το οποίο θα εξοικονομήσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ετησίως.

Με τον τρόπο αυτό, η Ινδονησία θα μπορέσει να αντισταθμίσει την μειωμένη εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και να ανταλλάξει εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε δικαιώματα εκπομπών. Το σχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί στην εγκατάσταση 9.000 MW γεωθερμικής ισχύος μέχρι το 2025, τα οποία θα εξοικονομήσουν 4 δις βαρέλια.

Η Ινδονησία θεωρείται πως διαθέτει το 40% του παγκόσμιου γεωθερμικού δυναμικού, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 27.000 MW ετήσιας ισχύος, αλλά μέχρι στιγμής εκμεταλλεύεται μόλις 1.198 MW. Μεγάλο εμπόδιο αποτελεί το κόστος, καθώς ένας τέτοιος σταθμός στοιχίζει το διπλάσιο σε σχέση με έναν λιγνιτικό σταθμό και η κατασκευή του απαιτεί χρόνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για την προσθήκη 4.000 MW γεωθερμικής ισχύος θα χρειαστούν 12 δις δολάρια, με την υποστήριξη και διεθνών ιδρυμάτων, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας.