Το βράδυ της 22ας Μαΐου, της Παγκόσμιας Ημέρας της Βιοποικιλότητας, μία από τις ωραιότερες λεωφόρους του κόσμου θα μεταμορφωθεί σε γιγάντιο κήπο: μέσα σε μια νύχτα, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού, από την Αψίδα του Θριάμβου ώς το Ρον Πουέν, θα ανθίσουν 150.000 δένδρα.
Το βράδυ της 22ας Μαΐου, της Παγκόσμιας Ημέρας της Βιοποικιλότητας, μία από τις ωραιότερες λεωφόρους του κόσμου θα μεταμορφωθεί σε γιγάντιο κήπο: μέσα σε μια νύχτα, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού, από την Αψίδα του Θριάμβου ώς το Ρον Πουέν, θα ανθίσουν 150.000 δένδρα.

Για δύο ημέρες και μία νύχτα, αντί να χαζεύουν στις βιτρίνες, οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν βόλτες κατά μήκος 8.000

μικρών περιβολιών, φυτωρίων, αγρών με δημητριακά ή δενδροκήπων, να διασχίσουν τέσσερα διαφορετικά δάση και να συναντήσουν μια εξηνταριά ζώα. «Θα είναι μια Γαλλία σε μικρογραφία, με όλη την ποικιλία των τοπίων της, από τα αγροκτήματα της Νορμανδίας ώς τη μεγάλη πεδιάδα της Μπος, περνώντας από τα ορεινά λιβάδια», εξήγησε στην εφημερίδα «Λε Παριζιάν» η Καρόλ Ντορέ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Νέοι Αγρότες που συμμετέχει στην πρωτοβουλία Νature Capitale (η ονομασία «παίζει» με τις λέξεις nature που σημαίνει φύση και capitale που σημαίνει πρωτεύουσα, αλλά και κεφάλαιο). Την περιοχή θα μεταμορφώσουν 600 αγρότες και τεχνικοί υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη Γκαντ Βέιλ- που πριν από είκοσι χρόνια είχε μετατρέψει την ίδια παρισινή λεωφόρο σ΄ έναν κάμπο δημητριακών- και την αρχιτέκτονα τοπίων Λοράνς Μεντιονί.

Η επιχείρηση Νature Capitale είναι μία μόνο από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματιστεί σ΄ όλο τον κόσμο για να γιορταστεί το Διεθνές Ετος της Βιοποικιλότητας που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ πριν από οκτώ χρόνια. Ηταν το 2002, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την αειφόρο ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όταν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλου του κόσμου υπέγραψαν τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλία (CΒD) και δεσμεύθηκαν να «μειώσουν σημαντικά το ποσοστό της απώλειας της βιολογικής ποικιλίας στη γη ώς το 2010». Εκτοτε το ζήτημα της βιοποικιλότητας συζητήθηκε τουλάχιστον άλλες πενήντα φορές, ακόμη και από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, όμως τώρα, το 2010 πλέον, δεν έχουμε και πολλά για να γιορτάσουμε. Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε από καμιά από τις χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα", 28/4/2010)