Ο κίνδυνος μετάδοσης του «ιού» της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης τρόμαξε τους ευρωπαίους πολιτικούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο κίνδυνος μετάδοσης του «ιού» της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλεςχώρες της ευρωζώνης τρόμαξε τους Ευρωπαίους πολιτικούς, την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εσπευσαν να υποσχεθούν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, με τη διάθεση ποσού που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 135 δισ. ευρώ για 3 χρόνια. Οι φόβοι επικεντρώνονται τώρα στην Ισπανία που χθες υποβαθμίστηκε και αυτή από τη Standard & Ρoor΄s, μόλις μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ελλάδας από τον ίδιο οίκο. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως χθες η «σιδηρά καγκελάριος» Α. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να γίνει μια νέα Lehman Βrothers (η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008 σηματοδοτώντας την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης).

Οι δηλώσεις αυτές αποκλιμάκωσαν τα ελληνικά σπρεντ από τις 1.040 μονάδες βάσης στις 690 μονάδες βάσης και οδήγησαν σε άνοδο 0,6% το Χρηματιστήριο, δίνοντας ανάσα στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ και το μεγάλο αφεντικό του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ζήτησαν να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, κάτι που τώρα αναμένεται να γίνει έως τις αρχές Μαΐου.

«Πρόσθετα μέτρα»
Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία «θα συνεισφέρει» στον μηχανισμό στήριξης υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετα μέτρα, ενώ βλέποντας τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ώστε ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί «τις επόμενες λίγες ημέρες». Η κ. Μέρκελ επισήμανε ακόμη ότι μπορεί να ήταν λανθασμένη η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη επειδή «πιθανόν να μην ελέγχθηκε διεξοδικά» και ζήτησε μακροπρόθεσμη λύση για τα προβλήματα της χώρας μας.

Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του θα έχει ψηφίσει τον νόμο για βοήθεια στην Ελλάδα έως τις 7 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με το «Σπίγκελ» ο υπουργός Οικονομίας Rainer Βruderle ανέφερε πως το πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας μπορεί να διαμορφωθεί σε 135 δισ. ευρώ για 3 χρόνια.

Υποβάθμιση της Ισπανίας
Η ανησυχία για εξάπλωση της κρίσης στη Γηραιά Ηπειρο έχει δημιουργηθεί μετά τις συνεχόμενες υποβαθμίσεις των ασθενέστερων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης από διεθνείς οίκους και την έκρηξη στο κόστος δανεισμού τους (σπρεντ και CDS). Η Standard & Ρoor΄s, η οποία προχθές υποβάθμισε την Ελλάδα και την Πορτογαλία, χθες προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της Ισπανίας προκαλώντας τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές. Ετσι το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,30%, το Παρίσι με 1,5%, η Φρανκφούρτη με1,22% και η Μαδρίτη με 2,99%.

Ανησυχεί ο Ομπάμα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της Ελλάδας είναι ότι ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκοι Μπιλ Μπάρτον, η κατάσταση στην Ελλάδα «προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πρόεδρο» και η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις «από πολύ κοντά» σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους.

Καμπανάκι Τρισέ και Στρος-Καν για τους οίκους αξιολόγησης

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ για τις υποβαθμίσεις και την έκρηξη στο κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ανάγκασε τον πρόεδρο της ΕΚΤ ΖανΚλοντ Τρισέ (φωτογραφία) να πραγματοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, παρέμβαση για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο κ. Τρισέ είπε πως οι οίκοι αυτοί πρέπει να συνεκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα είναι γενναίο και πειστικό και αυτό πιστεύω ότι θα ληφθεί υπόψη από όλους τους παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης».

Ο Στρος-Καν τόνισε πως «δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε πολύ» ό,τι ανακοινώνεται από οίκους αξιολόγησης, «έστω κι αν έχουν τη χρησιμότητά τους» και ανέφερε ως παράδειγμα το χρηματιστήριο της Μαδρίτης το οποίο ενώ ήταν ενισχυμένο κατά 1% πριν από την υποβάθμιση, στη συνέχεια έκλεισε με πτώση σχεδόν 3%.

Κριτική για τις καθυστερήσεις

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι φωνές που κατηγορούν τη Γερμανία για καθυστέρηση στην υιοθέτηση λύσεων για την Ελλάδα. Το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» θεωρεί ότι οι Ελληνες είναι μεν υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάστασή τους, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έκανε χειρότερη την κρίση με την απροθυμία της να βοηθήσει. Ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ ΚονΜπεντίτ ανέφερε ότι η Ευρώπη διαχειρίστηκε την ελληνική κρίση με «καταστροφικό τρόπο» καθυστερώντας υπερβολικά να δεσμευτεί για τη βοήθεια και πρόσθεσε πως είναι πλέον «αναπόφευκτη» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


ΟΟΣΑ: Ιός Εμπολα το χρέος της Ελλάδας

ΜΕ ΕΝΑΝ από τους πιο καταστροφικούς ιούς στον κόσμο παρομοίασε τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες χώρες ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. «Είναι σαν τον ιό Εμπολα. Οταν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι έχει προσβληθεί, πρέπει να κόψει το πόδι του για να επιβιώσει», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κρίση «μολύνει τα σπρεντ και διαστρεβλώνει την εκτίμηση κινδύνου απειλώντας τη σταθερότητα όλου του οικονομικού συστήματος».

Οχι σε αναδιάρθρωση χρεών
Αποκλείουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρεών από την Ελλάδα ο Α. Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ολι Ρεν, και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Βαν Ρόμπαεϊ. Ο κ. Αλταφάζ ξεκαθάρισε πως αποτελεί πολιτική απόφαση ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί επιλογή», ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της Ελλάδας. Πάντως ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ιfo Χανς Βέρνερ Σιν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ την οικονομική βοήθεια που περιμένει να λάβει.

Ανω- κάτω το ευρώ στα χαμηλότερα του έτους

«ΥΠΑΡΧΕΙ τεράστια αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή», έλεγε στο Βloomberg ο αναλυτής της ΒΝΡ Ρaribas στη Νέα Υόρκη Sebastien Galy, που τόνιζε με νόημα ότι «δεν έχει απομείνει αγορά ομολόγων σε κάποιες περιφερειακές χώρες» και ότι στις αγορές συναλλάγματος φοβούνται τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου», είπε. Το ευρώ υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα έτους, κάτω από 1,32 δολ., καταγράφοντας συνεχείς και έντονες διακυμάνσεις.

Αποκλιμάκωση στα ελληνικά σπρεντ

ΤΟ ΚΟΙΝΟ μέτωπο Ευρωπαίων, ΔΝΤ και ΕΚΤ για την άμεση διευθέτηση της χορήγησης στήριξης στην Ελλάδα έριξε το κόστος του 10ετούς δανεισμού της Ελλάδας (σπρεντ) από τα πρωτοφανή επίπεδα των 1.040 μονάδων βάσης χθες το πρωί, στις 690 μονάδες βάσης το απόγευμα όταν δημιουργήθηκε η προσδοκία της ανακοίνωσης για στήριξη της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας δεν πραγματοποιήθηκε συναλλαγή στην ελληνική αγορά ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και να προσπαθούσε το Δημόσιο να δανειστεί από τις αγορές, αυτό ήταν (και) πρακτικά αδύνατο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών που αρχικά υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, στη συνέχεια κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε ενισχυμένο κατά 0,6%.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")