Σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από την BP η κυβέρνηση Ομπάμα, πιέζοντας τον πετρελαϊκό κολοσσό να πράξει τα μέγιστα, ώστε να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στις αμερικανικές ακτές. «Σαφώς η BP φέρει την ολοκληρωτική ευθύνη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθοδόν προς το σημείο της καταστροφής, «η British Petroleum οφείλει να διαθέσει επιπρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Κόλπο του Μεξικού», τόνισε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο
Σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από την BP η κυβέρνηση Ομπάμα, πιέζοντας τον πετρελαϊκό κολοσσό να πράξει τα μέγιστα, ώστε να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στις αμερικανικές ακτές.

«Σαφώς η BP φέρει την ολοκληρωτική ευθύνη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθοδόν προς το σημείο της καταστροφής, «η British Petroleum οφείλει να διαθέσει επιπρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Κόλπο του Μεξικού», τόνισε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, «η αμερικανική κυβέρνηση θα διατηρήσει τη ‘θηλιά στον λαιμό’ της ΒΡ», διαμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μηχανισμός αποτροπής διαρροής πετρελαίου από την εξέδρα της ΒΡ ήταν ελαττωματικός».

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κάλεσαν στελέχη των εταιρειών που εμπλέκονται στο συμβάν -τον Λαμάρ ΜακΚέι της BP America, τον Στιβ Νιούμαν της Transocean και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton (παρείχε ορισμένες υπηρεσίες στην πλατφόρμα)- να καταθέσουν ενώπιον επιτροπής (πιθανότατα στις 12 Μαΐου) για τα αίτια της καταστροφής.

Εισαγγελείς

Λουιζιάνα, Μισισιπή, Αλαμπάμα και Φλόριντα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εισαγγελείς από τις τέσσερις πολιτείες είχαν αργά χθες το βράδυ έκτακτη συνάντηση για να αναζητήσουν τη νομική απάντηση σε αυτή την εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Μία καταστροφή που (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) μοιάζει μη αναστρέψιμη... Τουλάχιστον 750.000 λίτρα πετρελαίου διαρρέουν καθημερινά από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου που βούλιαξε στις 22 Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού, με αποτέλεσμα η πετρελαιοκηλίδα να ξεπερνά πλέον σε μήκος τα 200 χλμ. και να πλησιάζει το Δέλτα του Μισισιπή.
Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η ακριβής ποσότητα του πετρελαίου που διαρρέει από την εξέδρα, παραδέχεται πλέον η αμερικανική ακτοφυλακή, ενώ εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε λίγες μόλις μέρες. Και τα χειρότερα ίσως έπονται? Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι η διαρροή θα ξεπεράσει αυτή του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989 (όταν είχε ξεχυθεί στη θάλασσα 11 εκατ. γαλόνια πετρελαίου) και θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ανησυχία

«Η πετρελαιοκηλίδα δεν απειλεί πλέον μόνο τους υδροβιότοπους και την αλιεία μας, απειλεί τον τρόπο ζωής μας», δηλώνει ο Μπ. Τζιντάλ, κυβερνήτης της Λουιζιάνα - της πολιτείας που κινδυνεύει να βιώσει μία δεύτερη... Κατρίνα μέσα σε πέντε χρόνια. Και εκφράζει την ανησυχία του ότι «τα μέτρα της ΒΡ δεν επαρκούν». Με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να έχει ήδη φτάσει στις ακτές της Λουιζιάνα και μετεωρολόγοι και ειδικοί να εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βδ Φλόριντα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 03/05/2010)