Το 2010 πολύ πιθανόν είναι τα κέρδη της τουρκικής τράπεζας Finansbank να ξεπεράσουν τα κέρδη της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Το 2009 τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής διαμορφώθηκαν στα 963 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 438 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις εργασίες στην Ελλάδα, τα 100 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Το 2010 πολύ πιθανόν είναι τα κέρδη της τουρκικής τράπεζας Finansbank να ξεπεράσουν τα κέρδη της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Το 2009 τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής διαμορφώθηκαν στα 963 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 438 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις εργασίες στην Ελλάδα, τα 100 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο) και τα 425 εκατ. ευρώ από την τουρκική θυγατρική.

Η δυναμική της Finansbank διαρκώς ενισχύεται αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα ξεπεράσει εφέτος το 3,5%, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρώτο δίμηνο του 2010 ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων της τουρκικής τράπεζας έχει αγγίξει το 7%. Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εφέτος τα κέρδη της Finansbank θα ενισχυθούν ως και 15%. Βεβαίως υπάρχουν κίνδυνοι όπως αυτοί που αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες (κόστος χρηματοδότησης, επισφάλειες κ.ά.) αλλά προς το παρόν, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, φαίνονται διαχειρίσιμοι.

Ηδη από το 2009 είχε διαφανεί ότι η Finansbank έχει καταστεί η κότα με τα χρυσά αβγά για την Εθνική. Τα κέρδη προ προβλέψεων της τουρκικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 840 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28% τη στιγμή που τα κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου έφθασαν στα 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένα όμως κατά 4%. Οι προβλέψεις και οι επισφαλείς απαιτήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 330 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατ. ευρώ της Finansbank. Τo καθαρό επιτοκιακό κέρδος της Finansbank το 2009 διαμορφώθηκε στο εξωπραγματικό 7,5%, και η σχέση κόστη προς έξοδα στο ανταγωνιστικό 41%. Παράλληλα οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 11% και οι καταθέσεις κατά 19%. Γι΄ αυτό και ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις από 120% μειώθηκε στο 115%. Επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κάτω από το 5% των συνολικών χορηγήσεων. Η τράπεζα διαθέτει 3 δισ. δολάρια ρευστότητα, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν.

Η Finansbank είναι μόλις η 8η σε μέγεθος τράπεζα της Τουρκίας και ελέγχει περίπου το 5% των συνολικών καταθέσεων της γείτονος. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Παρά το γεγονός ότι η Εθνική ελέγχει περίπου το σύνολο των μετοχών δεν μπορεί να κάνει delisted τη μετοχή, καθώς η νομοθεσία στην Τουρκία είναι πολύ αυστηρή. Εφέτος η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να λειτουργήσει 75 νέα καταστήματα της Finansbank στην Τουρκία.

Τα κέρδη της τουρκικής τράπεζας ενδεχομένως να βοηθηθούν και από τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης που καταγράφει θετικές αποδόσεις. Το πρώτο τρίμηνο του έτους ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχει ενισχυθεί κατά 3,8% έναντι πτώσης 6,7% του ΧΑ. Ο τραπεζικός δείκτης στην Κωνσταντινούπολη έχει ενισχυθεί κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατά 11,8% έναντι πτώσης του τραπεζικού δείκτη στο ΧΑ κατά 15,2%. Η κεφαλαιοποίηση του τουρκικού χρηματιστηρίου ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ έναντι 74 δισ. ευρώ του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο ΧΑ είναι 203 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ στην Κωνσταντινούπολη. Η χρηματιστηριακή της Finansbank με την επωνυμία Finansinvest βρίσκεται στην τρίτη θέση σε μερίδιο αγοράς, αλλά ακόμη τα κέρδη της ποσοστιαία συμβάλλουν σε μικρό βαθμό στα συνολικά αποτελέσματα του τουρκικού ομίλου. Συνολικά η εξαγορά της Finansbank έχει στοιχίσει περί τα 4 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Η τρέχουσα αξία της Finansbank, όχι βάσει κεφαλαιοποίησης, αφού οι συναλλαγές δεν είναι ενδεικτικές, αλλά βάσει άλλων μοντέλων αποτίμησης, εκτιμάται κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ και αναδεικνύεται στο πιο σημαντικό asset της Εθνικής.

Πού οφείλεται η πτώση της μετοχής;

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από την αρχή του 2010 υποχωρεί κατά 36%, ενώ από τον Νοέμβριο του 2009, όταν και έγινε ευρέως γνωστό το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, οι απώλειες φθάνουν στο 43%. Σε όρους κεφαλαιοποίησης η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας έχει χάσει από τον περασμένο Νοέμβριο 5,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη έχασε και τα πρωτεία στην κεφαλαιοποίηση από την Coca-Cola 3Ε, αφού η αξία της τράπεζας υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. ευρώ.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκθεση της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα ήταν βασικός παράγοντας στην κατρακύλα της μετοχής. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μια υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων κατά 20% από την ονομαστική τους αξία αυτόματα θα υποχρέωνε την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση 4 δισ. ευρώ αφού έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας περί τα 20 δισ. ευρώ. Επίσης οι πιέσεις στη μετοχή ήταν απόρροια και άλλων σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν έτσι κι αλλιώς όλες τις τράπεζες, όπως του διαφαινόμενου υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, των αυξημένων επισφαλειών, του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης και της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας. Από τον περασμένο Νοέμβριο οι ξένοι θεσμικοί έχουν μειώσει σημαντικά τη θέση τους και από περίπου 53%, σήμερα ελέγχουν λίγο πάνω από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 25/4/2010)