Τριπλάσια κέρδη εμφάνισε η Statoil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, το πρώτο τρίμηνο χάρη στην αύξηση των τιμών του αργού και της παραγωγής. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 11,1 δισ. νορβηγικές κορόνες (1,8 δισ. δολάρια) ή 3,49 κορόνες ανά μετοχή από 3,67 δισ. κορόνες ή 1,15 κορόνες ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 15% στα 129,7 δισ. κορόνες
Τριπλάσια κέρδη εμφάνισε η Statoil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, το πρώτο τρίμηνο χάρη στην αύξηση των τιμών του αργού και της παραγωγής.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 11,1 δισ. νορβηγικές κορόνες (1,8 δισ. δολάρια) ή 3,49 κορόνες ανά μετοχή από 3,67 δισ. κορόνες ή 1,15 κορόνες ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 15% στα 129,7 δισ. κορόνες.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση πετρελαίου και οι τιμές ανέκαμψαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο 82% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.Η μέση τιμή πώλησης πετρελαίου της Statoil αυξήθηκε το εν λόγω διάστημα κατά 73% στα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ η παραγωγή της ενισχύθηκε κατά 1% χάρη σε κοιτάσματα όπως το Agbami στη Νιγηρία, το Tahiti στον Κόλπο του Μεξικού και το Azeri-Chirag-Guneshli στο Αζερμπαϊτζάν. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθε στα 2,102 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα από 2,074 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της Statoil εκτίμησε πως η αγορά αερίου «θα βρίθει προκλήσεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» και ότι τα περιθώρια διύλισης θα παραμείνουν σε «χαμηλό επίπεδο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Το Φεβρουάριο, η νορβηγική εταιρεία μείωσε τον στόχο για την παραγωγή της το 2012 σε 2,1-2,2 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα από 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επικαλούμενη την αδυναμία στην αγορά φυσικού αερίου.