«Η είσοδος της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ αναβάλλεται επ' αόριστον εξαιτίας της ελληνικής κρίσης», δήλωσε την Πέμπτη ο Βίτολντ Κοζίνσκι, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας (NBP).

«Η είσοδος της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ αναβάλλεται επ' αόριστον εξαιτίας της ελληνικής κρίσης», δήλωσε την Πέμπτη ο Βίτολντ Κοζίνσκι, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας (NBP).

«Έπειτα από τα ελληνικά γεγονότα, η είσοδος της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ θα καθυστερήσει αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα η Πολωνία θα εισέλθει στην ευρωζώνη», τόνισε ο Κοτσίνσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN CNBC.

«Αυτό σίγουρα θα μας καθυστερήσει», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι είναι «πολύ δύσκολο να αποφανθούμε» για την ημερομηνία κατά την οποία η Πολωνία θα μπορέσει να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η Πολωνία εγκατέλειψε το προηγούμενο καλοκαίρι τον στόχο της, που πλέον είχε γίνει μη ρεαλιστικός, να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ το 2012. Η νέα πιθανή ημερομηνία είναι το 2015, όπως ανέφερε αργότερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Στο μεταξύ, ο οργανισμός οικονομικής αξιολόγησης Fitch ανέφερε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα καθυστερήσει περαιτέρω την υιοθέτηση του ευρώ σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής, αποτελεί εξαίρεση και θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει το στόχο της ένταξης το 2011, σύμφωνα με τον οίκο Fitch.

«Οι τελευταίες προβλέψεις της Fitch για το χρονοδιάγραμμα της ένταξης στο ευρώ είναι oi εξής: το 2011 για την Εσθονία, το 2014 για τη Λιθουανία, το 2015 για τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και το 2016 για τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων καθυστερήσεων», αναφέρει ο οργανισμός αξιολόγησης σε
ανακοίνωση του.

«Η μεγάλη ύφεση έχει οδηγήσει το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα σε οκτώ χώρες στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του 1,1% που ήταν το 2007, και πολλές χώρες θα πρέπει να διασχίσουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο μείωσης του προϋπολογισμού για να διορθώσουν «τα υπερβολικά ελλείμματα τους» και να τα περάσουν υπό το επιτόκιο αναφοράς του 3%», δήλωσε ο Εντ Πάρκερ, επικεφαλής του τμήματος της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα των αναδυόμενων (οικονομικά) χωρών της Ευρώπης.