Αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 32% εμφάνισε η GalpEnergia, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Πορτογαλία, χάρη στις υψηλότερες τιμές αργού και στην αυξημένη παραγωγή σε Βραζιλία και Ανγκόλα. Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στα 65 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές τα ανέμεναν στα 60,8 εκατ. ευρώ, κατά μέσον όρο
  Αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 32% εμφάνισε η GalpEnergia, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Πορτογαλία, χάρη στις υψηλότερες τιμές αργού και στην αυξημένη παραγωγή σε Βραζιλία και Ανγκόλα.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στα 65 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές τα ανέμεναν στα 60,8 εκατ. ευρώ, κατά μέσον όρο.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άνοδο 15% και διαμορφώθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA μεταξύ 15% και 20% από το 2009 έως το 2014.

Η Galp επεκτείνεται σε περιοχές όπως η Λεκάνη Santos στα ανοιχτά της Βραζιλίας προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αποθέματα αργού και να μειώσει την εξάρτησή της από τη διύλιση και από τις πωλήσεις του καυσίμου στην εγχώρια αγορά και στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση έπληξε τη ζήτηση για πετρελαιοειδή, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες διύλισης, όπως είναι η Galp και η γαλλική Total.

Η πορτογαλική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 4-4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 για την ανάπτυξη πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Tupi στα ανοιχτά της Βραζιλίας.