Ο γιγάντιος τσιμεντένιος θόλος, που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, είναι η επόμενη τεχνική λύση με την οποία θα επιχειρήσουν οι ειδικοί να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου από τη βυθισμένη εξέδρα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού
Ο γιγάντιος τσιμεντένιος θόλος, που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, είναι η επόμενη τεχνική λύση με την οποία θα επιχειρήσουν οι ειδικοί να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου από τη βυθισμένη εξέδρα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.

Η διαρροή συνεχίζεται με ρυθμούς 210.000 γαλονιών ημερησίως (795.000 λίτρων), οι οποίοι παρέμειναν αμετάβλητοι παρ' όλο που ένα από τα τρία σημεία διαρροής σφραγίστηκε το βράδυ της Τρίτης. Η επιχείρηση αυτή δεν είχε στόχο να ελαττώσει τη ροή του πετρελαίου, αλλά να τη συγκεντρώσει σε δύο μόνο σημεία, ώστε να επιχειρηθεί, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, η τοποθέτηση του ειδικού θόλου.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η τοποθέτηση θόλου σε τόσο μεγάλο βάθος (1.500 μέτρα). Οι μηχανικοί ελπίζουν ότι ο θόλος θα αντέξει στις πιέσεις και ότι θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται, συγκεντρώνοντας το πετρέλαιο και διοχετεύοντάς το στην επιφάνεια με ειδικούς αγωγούς.

Το ρυμουλκό που μετέφερε τον βάρους 100 τόνων θόλο στο σημείο της διαρροής, 80 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Λουιζιάνα, επρόκειτο να αναχωρήσει χθες, ενώ οι αρμόδιοι της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ, δήλωσαν ότι ο θόλος μπορεί να τοποθετηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας χρησιμοποιείται μια ακόμη πειραματική μέθοδος, η έγχυση χημικών ουσιών στον βυθό της θάλασσας, προκειμένου να διαχωριστεί το πετρέλαιο από το νερό πριν φθάσει στην επιφάνεια. Η ακριβής σύσταση του χημικού διαλύματος δεν είναι γνωστή, καθώς θεωρείται εμπορικό μυστικό, και έτσι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ελλιπείς πληροφορίες, προκειμένου να σταθμίσουν αν το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια.

Οταν οι έλεγχοι για την αποτελεσματικότητα του διαλύματος αλλά και για την τοξικότητά του για τη θαλάσσια ζωή ολοκληρωθούν, θα ανακοινωθεί το κατά πόσο θα γενικευτεί η χρήση του. Εν τω μεταξύ, η πετρελαιοκηλίδα έχει φθάσει στις ακτές της Λουιζιάνα, αν και όχι με τη μορφή μαύρου, παχύρρευστου αργού πετρελαίου, αλλά, μέχρι στιγμής, με τη μορφή ιριδίζουσας μεμβράνης.

Συνολικά 7.900 άτομα και 170 σκάφη απασχολούνται στις εργασίες απορρύπανσης, κάποιες από τις οποίες διενεργούνται κατά μήκος των ακτών της Λουιζιάνα, με ειδικές απορροφητικές ύλες.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Σε κατάθεσή τους ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, αρμόδιοι της εταιρείας ΒΡ δήλωσαν ότι μπορεί η διαρροή να γίνει ακόμη σοβαρότερη και να φθάσει, στη χειρότερη περίπτωση, τα 6,8 εκατομμύρια γαλόνια (26 εκατομμύρια λίτρα) ημερησίως.

Η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα της αμερικανικής ιστορίας, που προκλήθηκε από τη βύθιση του υπερδεξαμενοπλοίου Εξον Βαλντέζ στην Αλάσκα το 1989, αποτελείτο από 11 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε χθες στη δημοσιότητα υπόμνημα 7.000 λέξεων με το οποίο περιγράφει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού από τη στιγμή της έκρηξης, που κόστισε 11 ζωές εργαζομένων, στις 20 Απριλίου, ώς χθες.

Η πυρκαγιά στην εξέδρα θεωρείτο αρχικά μικρής έκτασης καταστροφή, αλλά δύο ημέρες αργότερα, η εξέδρα βυθίστηκε, ενώ στις 24 Απριλίου κατέστη σαφές ότι υπάρχει σημαντική διαρροή πετρελαίου. Το υπόμνημα αναφέρει ότι από πολύ νωρίς ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθούσε προσωπικά το θέμα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/05/2010)