Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα ανακοινώσει σήμερα στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) τις προτάσεις του για το σχηματισμό της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε από το κόμμα του.

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα ανακοινώσει σήμερα στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) τις προτάσεις του για το σχηματισμό της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε από το κόμμα του.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα κάνει μια δήλωση στις 14.30 (τοπική ώρα), με την οποία θα περιγράψει πώς θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που να είναι ισχυρή και σταθερή με ευρεία υποστήριξη, προς το εθνικό συμφέρον», αναφέρεται στη δήλωση του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι Συντηρητικοί δεν κερδίζουν την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, αφού συγκεντρώνουν 290 από τις 326 έδρες που απαιτούνται, με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουν τις 615 από τις 650 έδρες.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα έχασε την εντολή για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος είχε δηλώσει ότι, εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, ο αριθμός των εδρών που εξασφαλίζουν οι Τόρις «παρέχουν βάση για την ανάληψη της διακυβέρνησης».

Πηγές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αν και ο εκπρόσωπος του απερχόμενου πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ειλημμένη απόφαση» για διαβουλεύσεις με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απογοητευμένος ο Κλεγκ

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι επιμένει στην άποψη ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες (δηλαδή το Συντηρητικό Κόμμα) πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος.

«Σήμερα φαίνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αν και όχι την απόλυτη πλειοψηφία, και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι εναπόκειται στο Συντηρητικό Κόμμα να αποδείξει ότι είναι ικανό να επιδιώξει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Νικ Κλεγκ στους δημοσιογράφους.

Προηγουμένως, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

«Πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο όλος ο κόσμος να περιμένει λίγο ώστε ο λαός να αποκτήσει την σωστή κυβέρνηση που του αξίζει σε αυτούς τους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς», τόνισε ο Κλεγκ από την περιφέρεια του Σέφιλντ, όπου επανεξελέγη με ποσοστό 53,4%.

«Απευθύνομαι σε όλα τα πολιτικά κόμματα: θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να κάνει δηλώσεις ή να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντέξουν στην δοκιμασία του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να απαντήσει ξεκάθαρα στις δηλώσεις των Εργατικών, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ο Μπράουν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, να συνομιλήσουν για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Πρόσθεσε όμως ότι είναι έτοιμος και ο ίδιος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεών τους με τους Συντηρητικούς.

«Κατανοώ και σέβομαι απολύτως τη θέση του (αρχηγού του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ) Κλεγκ ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να συνομιλήσει αρχικά με τον αρχηγό του κόμματος των Συντηρητικών» Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ο Μπράουν, αφού υπογράμμισε τον «μη συνηθισμένο χαρακτήρα του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών».

«Οι κύριοι Κάμερον και Κλεγκ πρέπει φυσικά να έχουν όσο χρόνο εκτιμούν ότι χρειάζονται» για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνασπισμού, πρόσθεσε ο Μπράουν. «Από τη μεριά μου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον αρχηγό οποιουδήποτε κόμματος». «Αν οι συνομιλίες μεταξύ του Κάμερον και του Κλεγκ αποτύχουν, τότε βέβαια, θα είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με τον Κλεγκ», επεσήμανε.

Πρώτη έδρα για τους Πράσινους

Το κόμμα των Πρασίνων κέρδισε την πρώτη του έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

Η Κάρολιν Λούκας, αρχηγός του κόμματος και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νοτιοανατολική Αγγλία κέρδισε την έδρα του Μπράιτον Παβίλιον που μέχρι σήμερα κατείχε το Εργατικό Κόμμα.

«Απόψε, ο λαός του Μπράιτον Παβίλιον έγραψε ιστορία εκλέγοντας τον πρώτο Πράσινο βουλευτή της Βρετανίας. Σας ευχαριστώ που βάλατε την πολιτική της ελπίδας πάνω από την πολιτική του φόβου», τόνισε η Λούκας.

Με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα των ψήφων, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο μικρότερο του 1%.

Καταγγελίες από ψηφοφόρους

Εκατοντάδες Βρετανοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και σε πολλά εκλογικά τμήματα κλήθηκε η αστυνομία για να ηρεμήσει τα πλήθη που διώχθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Στο Σέφιλντ, περίπου 200 άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για να ψηφίσουν διώχθηκαν στις 9 το βράδυ επειδή η εφορευτική επιτροπή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει εγκαίρως τη γραφική εργασία της.

Η αστυνομία επενέβη και σε πολλά σημεία του Λονδίνου ενώ υπάρχουν αναφορές και για παρόμοια συμβάντα στο Μάντσεστερ. Ένας εκπρόσωπος των Συντηρητικών είπε ότι τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος.

Ο Τζον Μάδερσοουλ, δικαστικός αντιπρόσωπος στην περιοχή του Σέφιλντ, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους για ότι συνέβη. «Αντιμετωπίζαμε μια δύσκολη κατάσταση και πολλοί φοιτητές εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν χωρίς να έχουν εκλογικές κάρτες», υποστήριξε.

Ο ταχυδρόμος Ρόμπιν Ντάλμαν, 25 χρονών, κατήγγειλε ότι ήταν ένας από αυτούς που διώχθηκαν από ένα εκλογικό τμήμα στο Χάλαμ, την περιφέρεια του Νικ Κλεγκ, του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Είπε ότι είχε πάει στις 8:30, μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι την πόρτα.

Στο Χάκνεϊ, στο βορειοανατολικό Λονδίνο, περίπου 50 ψηφοφόροι που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν αρνήθηκαν να φύγουν από το εκλογικό τμήμα και κλήθηκε η αστυνομία για να τους απομακρύνει. Στο Λιούισχαμ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, δόθηκε μια λύση αφού τα τμήματα έμειναν ανοιχτά για άλλη μισή ώρα, καθώς πολλοί άνθρωποι περίμεναν ακόμη στην ουρά.

1 προς 3 για εκ νέου προσφυγές στην κάλπη

Τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία δίνουν περισσότερες από 1 προς 3 πιθανότητες να προσφύγει και πάλι η χώρα στις κάλπες εντός του έτους μετά τη χθεσινή ψηφοφορία που ανέδειξε τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς σε πρώτο κόμμα χωρίς ωστόσο να τους εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τόσο το William Hill όσο και το Ladbrokes δίνουν στην πιθανότητα να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές εντός του 2010 αρνητική απόδοση 7/4 και πιθανότητες 4 προς 11.

«Δεδομένης της απουσίας καθαρού νικητή, υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψουμε στις κάλπες σύντομα», λέει ο εκπρόσωπος του γραφείου στοιχημάτων Ladbrokes, Νικ Γουάινμπεργκ.

Από τα αποτελέσματα των εκλογών προκύπτει ότι είτε οι Συντηρητικοί είτε οι Εργατικοί θα χρειαστεί να βασιστούν στην επίσημη ή ανεπίσημη στήριξη ενός ή περισσότερων μικρότερων κομμάτων για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το τελευταίο «μετέωρο κοινοβούλιο» («hung parliament»), που προέκυψε από τις εκλογές του 1974, διήρκεσε μόλις επτά μήνες προτού διεξαχθούν και πάλι εκλογές.

Το γραφείο στοιχημάτων William Hill δίνει απόδοση 10 προς 11, πιθανότητα λίγο μεγαλύτερη του 50%, και σε ένα νέο «μετέωρο κοινοβούλιο» έπειτα από επαναληπτικές εκλογές και στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας από τους Τόρις.

Απόδοση 9 προς 1 ή μία προς δέκα πιθανότητες δίνει το ίδιο γραφείο στους Εργατικούς να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία σε επαναληπτικές εκλογές, ενώ η απόδοση για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για το ίδιο ενδεχόμενο είναι 66 προς 1.

Υποχώρησε η στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου 2009 υποχώρησε η ισοτιμία της αγγλικής λίρας, στο 1,4637 έναντι του δολαρίου, θύμα της προοπτικής ανάδειξης κοινοβουλίου όπου δεν θα εξασφαλίζεται κυβερνητική πλειοψηφία.