Κάτω και από τα 79 δολάρια, στα χαμηλά έξι εβδομάδων, υποχώρησε χθες η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, εξανεμίζοντας τα αρχικά κέρδη, που ήρθαν ως αντίδραση στις προχθεσινές δραστικές απώλειες άνω του 3%. Οι φόβοι εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν την αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της ενεργειακής ζήτησης, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν νέα αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και προϊόντων διύλισης. Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε στο ναδίρ 14μήνου έναντι του δολαρίου, καθώς κυριάρχησαν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Ετσι, η τιμή του αργού υποχώρησε ώς και στα 78,87 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της συνεδρίασης, για να ανακάμψει στη συνέχεια πάνω από τα 79. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε την ίδια ώρα μικρή πτώση, στα 82,46 δολάρια το βαρέλι
Κάτω και από τα 79 δολάρια, στα χαμηλά έξι εβδομάδων, υποχώρησε χθες η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, εξανεμίζοντας τα αρχικά κέρδη, που ήρθαν ως αντίδραση στις προχθεσινές δραστικές απώλειες άνω του 3%. Οι φόβοι εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν την αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της ενεργειακής ζήτησης, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν νέα αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και προϊόντων διύλισης. 

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε στο ναδίρ 14μήνου έναντι του δολαρίου, καθώς κυριάρχησαν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Ετσι, η τιμή του αργού υποχώρησε ώς και στα 78,87 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της συνεδρίασης, για να ανακάμψει στη συνέχεια πάνω από τα 79. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε την ίδια ώρα μικρή πτώση, στα 82,46 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση της μοιραίας έκρηξης εξέδρας άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού. Ως χθες, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του, Τόνι Χέιγουορντ, ο βρετανικός κολοσσός φερόταν ως αποκλειστικός υπεύθυνος της έκρηξης που κόστισε τη ζωή σε 11 άτομα και απειλεί με τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στα χρονικά της περιοχής. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Daily Telegraph, βαρύτατη ευθύνη ενδεχομένως φέρει η Transocean, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια εξεδρών άντλησης στον κόσμο. 

Η ελβετική εταιρεία, εισηγμένη στη Νέα Υόρκη και τη Ζυρίχη, είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για την ασφάλεια των 300 εξεδρών της -και κατ’ επέκταση των blowout preventers (BOP), των μηχανισμών ασφαλείας όπως εκείνος που θεωρείται ότι δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα την έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία είχε προειδοποιηθεί ήδη δύο φορές στο παρελθόν για ισάριθμα ατυχήματα στη Βρετανία, το 2005 και το 2006.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/05/2010)