Η Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας (dena) απένειμε, στο μεγαλύτερο και με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών μετατροπέων παγκοσμίως, SMA Solar Technology AG (SMA), το 1o βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Energy Efficiency Award 2010. Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του World Energy Dialogue στην έκθεση του Αννοβέρου Το διεθνές αυτό βραβείο τιμά επιχειρήσεις, που έχουν υλοποιήσει υποδειγματικά έργα αύξησης της κτιριακής ενεργειακής απόδοσης μειώνοντας αισθητά την ενεργειακή κατανάλωση
Η Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας (dena) απένειμε, στο μεγαλύτερο και με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών μετατροπέων παγκοσμίως, SMA Solar Technology AG (SMA), το 1o βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Energy Efficiency Award 2010. Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του World Energy Dialogue στην έκθεση του Αννοβέρου Το διεθνές αυτό βραβείο τιμά επιχειρήσεις, που έχουν υλοποιήσει υποδειγματικά έργα αύξησης της κτιριακής ενεργειακής απόδοσης μειώνοντας αισθητά την ενεργειακή κατανάλωση.

Το εργοστάσιο μετατροπέων της SMA, που εκτείνεται σε επιφάνεια 18.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει ετήσια δυνατότητα παραγωγής μέχρι 5 Gigawatt, επιτυγχάνει μέγιστη μείωση ενεργειακών αναγκών καθώς και εξαιρετικά αποδοτική αξιοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας. Το περίβλημα του κτιρίου αντιστοιχεί σε επίπεδο κατασκευής  χαμηλών ενεργειακών απωλειών.  Εφαρμόζοντας ειδικά μέτρα αυξημένης απόδοσης της  παραγωγικής διαδικασίας, έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας στη φάση κατασκευής καθώς και στις διατάξεις δοκιμών. 

Η ενεργειακή και κτιριακή φιλοσοφία του εργοστασίου περιλαμβάνει τη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, τον "έξυπνο" αερισμό και εξαερισμό, καθώς και την αξιοποίηση συσσωρευτών θέρμανσης και ψύξης.  Για την κάλυψη των απαιτήσεων σε ηλεκτρισμό και θέρμανση χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές: μια ενσωματωμένη στο κτίριο φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με ισχύ περίπου 1,1 Megawatt και μια συνδυασμένη μονάδα παραγωγής θερμότητας ρεύματος που λειτουργεί με βιοαέριο, τροφοδοτούν τις νέες εγκαταστάσεις, χωρίς την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Για την κάλυψη των επιπλέον ηλεκτρικών αναγκών στην παραγωγή χρησιμοποιείται "πράσινη" ενέργεια από τρίτους.

Μεσοπρόθεσμα όμως,  η SMA σκοπεύει να καλύψει τη διαφορά αυτή σε CO2 με εγκατάσταση επιπρόσθετων φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή.  Το φορτίο βάσης σε θερμότητα προσφέρει μια θερμική μονάδα με βιοαέριο. Παράλληλα, αξιοποιούνται οι θερμικές απώλειες του συμπιεστή αέρος για τα εργαλεία και τους μηχανισμούς ανύψωσης, στο σύστημα θέρμανσης.

Οι επιπρόσθετες ανάγκες σε θερμότητα καλύπτονται μέσω της τηλεθέρμανσης κοντινών θερμοηλεκτρικών σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν με την καύση αποβλήτων. Επιπλέον, διασφαλίζεται η επαρκής ψύξη: μια ψυκτική μηχανή απορρόφησης χρησιμοποιεί τη θερμότητα από τη μονάδα συμπαραγωγής για την παραγωγή ψύξης.