Το ποσό των 350 εκατ. δολ. έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ, στην προσπάθειά του να ελέγξει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι το συνολικό κόστος μόνο για τον καθαρισμό θα ανέλθει στο 1 δισ. δολ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το εν λόγω ποσό αφορά, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες του πετρελαϊκού ομίλου να ελέγξει τη διαρροή πετρελαίου, αλλά και στην καταβολή αποζημιώσεων
Το ποσό των 350 εκατ. δολ. έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ, στην προσπάθειά του να ελέγξει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι το συνολικό κόστος μόνο για τον καθαρισμό θα ανέλθει στο 1 δισ. δολ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το εν λόγω ποσό αφορά, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες του πετρελαϊκού ομίλου να ελέγξει τη διαρροή πετρελαίου, αλλά και στην καταβολή αποζημιώσεων.

O όμιλος που εδρεύει στο Λονδίνο, και ο οποίος μέχρι τη στιγμή της διαρροής ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία της Βρετανίας βάσει της χρηματιστηριακής της αξίας - αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες για τα ποσά που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ ένας επενδυτής της ΒΡ κατέθεσε αγωγή κατά του διοικητικού συμβουλίου του πετρελαϊκού ομίλου, διεκδικώντας αποζημίωση με την κατηγορία ότι η εταιρεία απέτυχε να βελτιώσει τις πρακτικές ασφάλειάς της, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν, οδηγώντας στη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία θα κοστίσει στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τιμή της μετοχής της ΒΡ υποχώρησε χθες κατά 0,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 450,7 πένες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2009. Από τη στιγμή που προκλήθηκε πυρκαγιά στο σταθμό γεώτρησης της Deepwater Horizon που οδήγησε στο θάνατο 11 εργαζομένων, η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 15%, αφαιρώντας περίπου 30 δισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου.

Το κόστος καθαρισμού

Αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας και των αποζημιώσεων κυμαίνεται από μερικά εκατομμύρια δολάρια έως και 12 δισ. δολ. Το Σαββατοκύριακο, η ΒΡ διέκοψε τις διαδικασίες που αφορούσαν στο σχέδιο περιορισμού της διαρροής με ένα μεταλλικό θόλο, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τα αέρια που προέρχονται από την πετρελαιοπηγή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει άλλες πιθανές επιλογές ώστε να μπορέσει να περιορίσει τη διαρροή, ενώ συνεχίσει τη διάνοιξη μίας άλλης πετρελαιοπηγής, η οποία θα μπορέσει να σταματήσει τη διαρροή, ωστόσο θα χρειαστούν τρεις μήνες για την ολοκλήρωσή της.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 11/05/2010)