Πτώση πλέον των 10 δολαρίων το βαρέλι σημείωσαν στις αρχές Μαΐου οι τιμές του αργού, γεγονός το οποίο η τελευταία Μηναία Έκθεση του ΙΕΑ για την Αγορά Πετρελαίου αποδίδει στην εν εξελίξει κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη και το κύμα πωλήσεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Χαρακτηρίζοντάς την την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τιμών τους τελευταίους 18 μήνες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην εν λόγω έκθεση, η οποία σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας, σημειώνει ότι ακολουθήθηκε από μερική ανάταξη του χαμένου εδάφους, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (βλ. μηχανισμός στήριξης ελληνικής οικονομίας και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), οι οποίες είχαν στόχο την διασφάλιση της ρευστότητας των πιο αδύναμων οικονομιών
Πτώση πλέον των 10 δολαρίων το βαρέλι σημείωσαν στις αρχές Μαΐου οι τιμές του αργού, γεγονός το οποίο η τελευταία Μηναία Έκθεση του ΙΕΑ για την Αγορά Πετρελαίου αποδίδει στην εν εξελίξει κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη και το κύμα πωλήσεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Χαρακτηρίζοντάς την την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τιμών τους τελευταίους 18 μήνες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην εν λόγω έκθεση, η οποία σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας, σημειώνει ότι ακολουθήθηκε από μερική ανάταξη του χαμένου εδάφους, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (βλ. μηχανισμός στήριξης ελληνικής οικονομίας και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), οι οποίες είχαν στόχο την διασφάλιση της ρευστότητας των πιο αδύναμων οικονομιών. Έτσι τα συμβόλαια futures του WTI διεκινούντο τις τελευταίες ημέρες στα 76 δολάρια το βαρέλι και αυτά του ICE Brent στα 79,50 δολάρια το βαρέλι.

Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναθεωρείται καθοδικά κατά 190 χιλιάδες δολάρια ημερησίως όσον αφορά τον μέσο όρο του 2009 και του 2010. Έτσι, για το περασμένο έτος υπολογίζεται, πλέον, στα 84,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα (μειούμενη κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση) και στα 86,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (αυξημένη κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση) για το τρέχον έτος. Οι αναθεωρήσεις αυτές προκύπτουν κυρίως από μεταβολές στα δεδομένα που αφορούν χώρες εκτός ΟΟΣΑ, καθώς οι προβλέψεις για ελαφρές αυξήσεις στο ΑΕΠ των χωρών αυτών αντισταθμίζονται από προγνώσεις για αυξήσεις στις τιμές.

Η παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC αυξήθηκε τον μήνα Απρίλιο κατά 40 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 29,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως, διατηρώντας, έτσι, σε σταθερά επίπεδα την προσφορά από τα μέσα του 2009 και εντεύθεν. Η «Έκκληση του OPECγια Μεταβολές στην Παραγωγή Αργού και στα Αποθέματα» για το 2010 περικόπτει τις σχετικές προβλέψεις κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 28,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς το καρτέλ προβλέπει πτώση της ζήτησης και άνοδο της προσφοράς από χώρες μη μέλη του. Η «Έκκληση» θέτει εφαρμογή των  ανώτατων ορίων της το τρίτο τρίμηνο του 2010, όμως τα μεγέθη υποχωρούν το αμέσως επόμενο τρίμηνο λόγω της αυξανόμενης προσφοράς από χώρες εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η προσφορά όσον αφορά χώρες εκτός OPEC, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΙΕΑ, σημείωσε πτώση τον Απρίλιο, φτάνοντας στα 52,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας εποχικών διακυμάνσεων στην παραγωγή. Η πρόβλεψη για το 2010 αναθεωρείται προς τα πάνω κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 52, 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς αναμένεται αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ, της Κίνας και του Καναδά. Η εκτιμώμενη αύξηση κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 είναι η μεγαλύτερη από το 2004 και συμβαδίζει με την ανάλογη εξέλιξη για τα NGL του OPEC. 

Το τραγικό ατύχημα της ερευνητικής πλατφόρμας Deepwater Horizon στις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, εκτός από ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, προκάλεσε και τεράστια διαρροή πετρελαίου, η οποία αν και, όπως εκτιμά ο ΙΕΑ, δεν θα επηρεάσει την παραγωγή της περιοχής, θα οδηγήσει, ωστόσο, σε πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας και σε καθυστέρηση στις μισθώσεις νέων υπερακτίων κοιτασμάτων που προγραμμάτιζε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 7,3 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας το επίπεδο των 2.709 εκατ. βαρελιών τον Μάρτιο του 2010, με αποκλίνουσες τάσεις να εμφανίζονται στο αργό και στα παράγωγα πετρελαίου στις διάφορες περιοχές που καλύπτει ο Οργανισμός αυτός. Η κάλυψη αποθεμάτων αυξήθηκε στις 60,5 ημέρες κατά τα τέλη Μαρτίου, επίπεδο, ωστόσο, κατά 1,1 ημέρες χαμηλότερη από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Απρίλιο του 2010 υποδεικνύον απότομη αύξηση κατά 47,4 εκατ. βαρέλια για τα χερσαία αποθέματα, καθώς και αύξηση κυμαινομένων επιπέδων αποθήκευσης.

Οι διυλισθείσες ποσότητες αργού για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 73,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με τα δεδομένα της αντίστοιχης Έκθεσης του ΙΕΑ για τον προηγούμενο μήνα η αύξηση φτάνει τα 370 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η απότομη αύξηση στις διυλισθείσες ποσότητες στις ΗΠΑ τον μήνα Απρίλιο, χάρη στην βελτίωση στα περιθώρια διύλισης, αλλά και χάρη στην έξοδο από τις εποχικές μεταπτώσεις, συμπίπτει με εκτιμήσεις για αύξηση της αντίστοιχης παραγωγής των κινεζικών διυλιστικών συγκροτημάτων.