Την σύσταση επιτροπής εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η προεδρική επιτροπή θα συσταθεί στα πρότυπα εκείνων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για να ερευνήσουν τα αίτια συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Challenger και του πυρηνικού ατυχήματος στο Θρι Μάιλ Άιλαντ
Την σύσταση επιτροπής εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η προεδρική επιτροπή θα συσταθεί στα πρότυπα εκείνων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για να ερευνήσουν τα αίτια συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Challenger και του πυρηνικού ατυχήματος στο Θρι Μάιλ Άιλαντ.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε από την ΑμερικανικήΥπηρεσία Ορυκτών Αποθεμάτων (ΜΜS) η πρόωρη συνταξιοδότηση του υπεύθυνου της για την πετρελαϊκή αξιοποίηση. Η MMS είχε κατηγορηθεί για την αμέλειά της να επιθεωρήσει την πλατφόρμα Deepwater Horizon, που ναυάγησε στις 22 Απριλίου.

Υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκει η MMS, ωστόσο, αρκέστηκε να τονίσει ότι ο Κρις Όινς «πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί έπειτα από 35ετή υπηρεσία», ο οποίος υπηρετούσε στη θέση αυτή από το 2007. Ως συνδιευθυντής της ΜΜS είχε επιφορτισθεί με τη διαχείριση των προγραμμάτων για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Εξάλλου, οκτώ Αμερικανοί Γερουσιαστές, όλοι τους Δημοκρατικοί, απέστειλαν χθες επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, ζητώντας του να ξεκινήσουν έρευνες για να διαπιστωθούν οι πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ στη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.